BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Élő közvetítés
folyamatosan frissül

Az orosz-ukrán háború 852. napja – Egyre gyakrabban fenyegetik drónok a zaporizzsjai atomerőművet

Cooling,Towers,Of,Zaporizhzhia,Nuclear,Power,Station,Near,City,Enerhodar,
Összefoglaló:

Felszólított a zaporizzsjai atomerőműhöz közeli Enerhodar város elleni támadások leállítására vasárnap Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Cooling,Towers,Of,Zaporizhzhia,Nuclear,Power,Station,Near,City,Enerhodar, atomerőmű
A zaporizzsjai atomerőmű túl közel van a frontvonalhoz / Fotó: Shutterstock

A diplomata az ENSZ-ügynökség honlapján megjelent közleményben úgy fogalmazott, hogy akárki van is a támadások mögött, le kell állnia, de szólt arról is, hogy az erőművet és környékét egyre gyakrabban fenyegetik drónok.

Elfogadhatatlanok az atomerőmű környéki támadások

Az atomerőművet még a háború kezdetén foglalták el az oroszok, akik Ukrajnát vádolták azzal, hogy dróntámadásokat intézett a térségben, és 

legutóbb például megsemmisített egy elosztóközpontot Enerhodarnál, egy időre megfosztva az áramellátástól a környéken lakókat. 

Ezeket a közléseket Kijev nem kommentálta.

A NAÜ-főtitkára szerint ezek a támadások elfogadhatatlanok és leszögezte, hogy azok szemben állnak az egyhangúlag jóváhagyott nemzetközi biztonsági alapszabályokkal.

Grossi szerint ugyanakkor az erőműben zajló munkát az incidensek egyelőre nem érintették. Az erőmű üzemeltetői hangsúlyozták, hogy a nukleáris biztonsági intézkedések sem kerültek veszélybe.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.