BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a német kancellár is harmadik országba telepítené az illegális migránsokat

Berlin fontolgatja, hogy a menekültügyi eljárásokat harmadik országba szervezzék ki, pedig a szociáldemokraták korábban elzárkóztak a tervtől. Az európai parlamenti választások azonban átrendeztek a terepet a német belpolitikában.

Olaf Scholz német kancellár és  Németország 16 szövetségi államának vezetői megvitatták a menekültügyi eljárások harmadik országba történő kiszervezésének tervét, bár konkrétumokat nem árultak el a felek. A Scholz vezette kormány korábban ellenállt a hasonló terveknek, azonban az európai parlamenti választások alaposan felforgatták a német belpolitikát.

Migration on the German-Polish border
Fotó: AFP

Ugyanis a Scholz vezette szociáldemokrata párt (SPD) súlyos vereséget szenvedett, az SPD csak a harmadik lett 13,9 százalékkal, míg a konzervatív CDU/CSU a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. A szigorúbb bevándorlási szabályokat követelő radikális jobboldali AfD pedig 15,9 százalékkal a második legnagyobb párttá vált, miközben a szociáldemokraták koalíciós partnerei, a zöldek is nagyot hasaltak.

Ilyen előzmények után már a kancellár is nyitottá vált a kezdeményezés iránt, sőt: a politikus ígéretet tett a menekültügyi eljárások felgyorsítására és az elutasított kérelmezők hazaküldésére is. Berlinnek volt honnan inspirálódnia: Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt tervezi, hogy Albániába szervezi ki egyes menedékkérelmek feldolgozását, míg a brit Rishi Sunak Ruandával kötött hasonló megállapodást.

A Bloomberg szerint Scholz kjelentette hogy a módszer nem oldja meg teljesen a problémát, de a kormány mnidenképp megvizsgálja a lehetőséget, mivel enyhítheti a migrációs nyomást. A konzervatív német tartományok vezetői korábban felszólították a szövetségi kormányt, hogy dolgozzon ki intézkedéseket 

a menekültügyi feldolgozóközpontok harmadik országokban történő létrehozására.

Miután az AfD nagyot lendült az európai parlamenti választásokon, a párt az előrejelzések szerint szeptemberben három keletnémet tartományi törvényhozási választáson is többséget szerezhet. Ráadásul a a kereszténydemokraták is folyamatosan erősödnek, miközben az SPD és a zöldek alaposan meggyengültek, a kisebbik koalíciós partner, a liberális párt pedig stagnál, így a népszerűtlen kancellárt sürgeti az idóő.

Afgánok helyett üzbégek

Németország külön tárgyalásokat folytat Üzbegisztánnal egy migrációs paktumról, amelynek értelmében az üzbég kormány átvenné a Németországból elutasított és kitoloncolt afgán menedékkérők egy részét. A közép-ázsiai ország a migránsokat repülők segítségével visszaküldené a szomszédos Afganisztánba. Mindezzel Berlin elkerülné, hogy közvetlenül alkudozzon a tálibokkal.

Az üzbég kormány cserébe azt szeretné, hogy a német vezetés megkönnyítse a szakképzett üzbég munkavállalók legális migrációját Németországba. Berlin 2021 nyarán, a tálibok ismét hatalomra kerülése előtt állította le az Afganisztánba irányuló kitoloncolásokat, azonban a jobboldal erősödése és az elmúlt hetekben történt terrortámadások miatt Scholz kénytelen felülvizsgálni a politikáját.

Scholz hazudott: nem képes megoldani a migráns krízist

Tavaly ősszel Olaf Scholz az illegális bevándorlók deportálását ígérte Németországból. A kitoloncolások ezzel szemben nem gyorsultak fel, ráadásul az uniós jogi környezet nem is teszi lehetővé a migránskérdés megoldását. Tavaly a kitoloncolások első számú akadálya Németországban a személyazonosításra alkalmas iratok hiánya volt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.