BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Terrortámadás Oroszországban: 15 rendőr meghalt, egy pap torkát elvágták

Brutális támadássorozat történt Dagesztánban, a helyi beszámolók szerint 15 rendőr életét vesztette, egy pap torkát meg elvágták a támadók.

Legalább 15 rendőr vesztette életét vasárnap a dél-oroszországi Dagesztán tagköztársaságban elkövetett támadássorozatban, amelyben öt támadó is életét vesztette – írja a Reuters orosz hírügynökségekre hivatkozva. Fegyveresek tüzet nyitottak egy zsinagógára és két ortodox templomra Derbentben, valamint egy mahacskalai rendőrségi ellenőrzőpontra. A belügyminisztérium bejelentette, hogy a támadásban egy ortodox pap is meghalt, a zsinagógát és az ortodox templomot pedig felgyújtották. Az ügynökségek jelentése szerint utcai harcok törtek ki Mahacskalában, Dagesztán közigazgatási központjában. A Terrorizmus Elleni Nemzeti Bizottság viszont bejelentette, hogy öt támadót megöltek.

A helyi hatóságok jelentése szerint civil áldozatok is vannak. Dagesztán egy túlnyomórészt muszlimok által lakott orosz tartomány a Kaszpi-tó partján. További részletek nélkül bejelentették, hogy „terrorcselekmények miatt” indítottak nyomozást. 

Az Orosz Vizsgáló Bizottság Dagesztáni Köztársaságért Igazgatósága bejelentette, hogy az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyve alapján terrorizmus-vizsgálatot indított a támadásokkal kapcsolatban. „Ma este Derbentben és Mahacskalában ismeretlen támadók megpróbálták destabilizálni a társadalmat” mondta Szergej Melikov dagesztáni vezető. Egy ortodox papot és egy templomőrt is megöltek. A Dagesztáni Közbizottság elnöke, Shamil Kadulev elmondta, hogy Nikolay atyát megölték:

 Elvágták a torkát. 66 éves volt és nagyon beteg

mondta Kadulev.

A Reuters szerint egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a támadásokért, amelyek három hónappal azután történtek, hogy az ISIS egyik ága vállalta a felelősséget a több mint 140 ember halálát okozó moszkvai Crocus városháza támadásért. Az orosz hatóságok szerint a dagesztáni fegyveresek „egy nemzetközi terrorszervezet támogatói” voltak.

Dagesztán egy túlnyomórészt muszlim régió, egy kis keresztény és még kisebb zsidó kisebbséggel. Az orosz biztonsági erők a 2000-es években harcoltak a térségben a szomszédos Csecsenföldről átterjedt iszlamista felkelés ellen, bár a támadások az utóbbi években egyre ritkábbak lettek. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.