BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Választások 2024: több mint egy tucatnyi településen kell időközi választást tartani

A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint több mint egy tucat településen lesz szükség új választásra. Nyolc településen már most kiírták az időközi választás időpontját.

Várhatóan 17 településen kell időközi önkormányzati választást tartani – közölte kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI). A jogszabály szerint, ha a választás eredménytelen, vagy elegendő jelölt hiányában nem lehetett megtartani, a helyi választási bizottság a szavazás eredetileg kitűzött napjától számított százhúsz napon belülre időközi választást ír ki.

Győr, 2024. június 9.Urnabontás az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban kialakított 7. szavazókörben 2024. június 9-én.MTI/Krizsán Csaba
időközi választás
Várhatóan 17 településen kell időközi választást tartani / Fotó: Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Az NVI nyilvántartása szerint a június 9-i önkormányzati választás után erre minden bizonnyal 17 településen lesz szükség, és nyolc településen már ki is tűzték az időközi választás időpontját egy augusztus vége és szeptember vége közötti időpontra. A voksolás utáni napokon még úgy tűnt, hogy csak 16 településen lesz új választás.

Június 9-én a Vas vármegyei Bozsokon sem polgármestert, sem képviselőket nem választottak, mert egyetlen jelölt sem indult, a Zala vármegyei Pakodon pedig csak egy képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba, így itt egy másik képviselőt is választani kell. A többi 15 településen szavazategyenlőség alakult ki az első helyen végzett jelöltek között, ezért kell időközi választást tartani.

A választási iroda közölte, hogy nyolc településen már most kiírták az időközi választást. A Vas vármegyei Kissomlyón augusztus 25-én tartják az időközi polgármester-választást, a Zala vármegyei Zalakomárban szeptember 1-jén, a Somogy vármegyei Büssüben és a Tolna vármegyei Koppányszántóban szeptember 8-án, a Vas vármegyei Bajánsenyén és Rátóton szeptember 15-én, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Sajóivánkán pedig szeptember 22-én. A Pest vármegyei Kerepesen, az 5. számú egyéni választókerületben szeptember 15-én tartják az időközi képviselő-választást.

Az NVI nyilvántartása szerint ezeken felül időközi polgármester-választást kell tartani a Zala vármegyei Zalaboldogfán, Szijártóházán és Belsősárdon, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Vattán, a Vas vármegyei Mesterházán és a Bács-Kiskun vármegyei Újsolton. A Baranya vármegyei Pécs 15. számú egyéni választókerületében pedig az első helyen végzett képviselőjelöltek között alakult ki szavazategyenlőség.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.