BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Victory Day celebration in Comrat

Új háború: nyíltan beszélnek a kitöréséről – ez az európai ország lehet a helyszín

Egy új front nyílhat, hogy Oroszország erőit megosszák. Az új háború terve ijesztően hangzik, de érdemes fenntartásokkal kezelni.

Némiképp szokatlan interjút adott az orosz az Izvesztyija című lapnak egy moldáv politikus. Ebben teljesen nyíltan beszélt arról az eshetőségről, hogy Moldova a háború felé halad.

Victory Day celebration in Comrat
Új háború: nyíltan beszélnek a kitöréséről – ez az európai ország lehet a helyszín / Fotó: Anadolu via AFP

Előzetesen azt érdemes tisztázni, hogy az interjút adó Bogdan Tirdea deklaráltan oroszpárti parlamenti képviselő. A BBC-nek már 2018-ban úgy nyilatkozott, hogy 

  • Oroszország-párti,
  • globalizáció-
  • és amerikanizáció-ellenes.

Az ukrán adatbázisok pedig évek óta úgy tartják számon, mint aki szándékosan „Ukrajna nemzetbiztonsága, a béke, az emberiség biztonsága, illetve a nemzetközi jogrend ellen” tevékenykedik. Mindezt tehát érdemes figyelembe venni a kijelentései kapcsán, de mégiscsak az történt, hogy a moldáv parlament egyik tagja, az ellenzéki Kommunisták és Szocialisták Blokkjának képviselője arról beszélt az orosz médiában, hogy Moldova eszkaláció előtt áll egy olyan helyzetben, amikor éppen küszöbön áll az Európai Unióhoz való csatlakozási tárgyalásainak a megkezdése, ami nyilvánvalóan nem érdeke Moszkvának.

Hol törhet ki új háború Európában?

Az Izvesztyijának egészen pontosan arról beszélt Bogdan Tirdea, hogy a moldáv köztársaság militarizálódik, ezért 

Transznisztria Oroszországhoz fordult támogatásért.

Transznisztira de jure autonóm régió a Moldovai Köztársaság területén a Dnyeszter folyó bal partján. De facto azonban önjelölt szeparatista államról van szó, hivatalos nevén a Dnyeszter Menti Köztársaságról (NMR). Tucatnyi települést ellenőriz, de csak Oroszország ismeri el, valamint másik de facto ország: Abházia, Hegyi-Karabah és Dél-Oszétia.

A helyi kormányzó kijelentette, hogy amennyiben nyomást gyakorolnak Moldovára, megfoszthatják az autonómiájától ezt a területet, sőt a NATO-csatlakozás felé fordulnak. a vektort. Erre válaszul viszont kikiálthatják az NMR függetlenségét. Tirdea azt bizonygatta, hogy Moldova csak az ukrán háború miatt kapott EU-tagjelölt státuszt. E mögött geopolitikai indítékok vannak: a nyugati erők mert meg akarják mutatni az oroszoknak, hogy ez a zóna az ő befolyásuk alatt áll.

Az Európai Unió most egyenlő a NATO-val. Tagjelölti státuszt ad Moldovának, Ukrajnának, sőt Grúziának is és a végén még Örményországnak is – sorolta. Szerinte mindez nem az érintett országoknak, hanem az oroszoknak és Kínának üzenet. Kijelentette, hogy a Moldovai Köztársaság máris egy bizonyos eszkaláció felé halad. Szerinte Transznisztria körül folyamatosan gazdasági és katonai műveletek zajlanak: gazdasági blokád alá vonják a területet, drónok és pilóta nélküli légi járművek repülnek fölé, nehézfegyverek mozgását is észlelték, a biztonsági zóna közelében pedig katonai gyakorlatok zajlanak.

Maia Sandu (Moldova elnöke – a szerk.) gyakorlatilag háborúra készül. Szakértők attól tartanak, hogy nagy nyomás nehezedik rá, hogy megpróbálja valahogy felrobbantani a Dnyeszteren túli helyzetet egy adott pillanatban, mert Ukrajna nem boldogul az oroszok ellen. Így nyílhat egy második front vagy valami hasonló Moldovában – magyarázta.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.