BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
von der leyen

Romlanak Von der Leyen esélyei az uniós csúcs előtt – Meloni lehet a királycsináló

A bizottság elnökének szüksége van a Renew képviselőcsoport támogatására az új ciklusához – de a frakció egyre több helyet veszít. Von der Leyen kénytelen lesz Giorgia Meloni támogatását megnyerni, ez azonban nem lesz könnyű, főleg ha a szocialisták is befeszülnek.

Csütörtökön ül össze az Európai Tanács, hogy döntsön az EU csúcspozícóiról, ezt követően az Európai Parlamentnek is meg kell szavaznia a bizottság új elnökét. Ursula von der Leyen ugyan számíthat a Macron-féle Renew Europe támogatására, a gond csak az, hogy a liberálisoknak egyre kevesebb helyük van a parlamentben.

von der leyen
Ursula von der Leyen tagállami vezetőkkel tárgyal – az igazi problémák az Európai Parlamentben jönnek majd / Fotó: AFP

Az egyszerű matematika szerint (...) jelenleg nagyon szoros a helyzet Von der Leyen számára 

mondta a Politico című lapnak Jacob Moroza-Rasmussen, az ALDE páneurópai liberális párt korábbi főtitkára. Az utolsó (?) csapást az vitte be, hogy Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pénteken közölte, hogy hét európai parlamenti képviselőjét visszahívja a Renew-ből. Ezzel tetézve a liberálisok tragikus uniós választási szereplését, akik 102 képviselői helyről mindössze 74-re zuhantak. A Renew-t, amely a harmadik legnagyobb frakció volt a parlamentben, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek politikai otthonául szolgáló radikális jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) csoportja előzte meg.

Jelzésértékű az is, hogy egykori nagyágyújuk – Mark Rutte, az elmúlt 14 év holland miniszterelnöke – ezen a héten vesz részt utoljára az Európai Tanács ülésén, majd elfoglalja a NATO főtitkári posztját.

Von der Leyen és az Európai Néppárt (EPP) eddig csak a Szocialistákkal és Demokratákkal (S&D), valamint a Renew csoporttal folytatott tárgyalásokat – legalábbis hivatalosan –, figyelmen kívül hagyva a Zöldeket és az ECR-t. Korábban, a választások előtt viszont kifejezte nyitottságát a Giorgia Melonival való együttműködésre. 

Ha a csütörtökön kezdődő EU-csúcs Von der Leyen számára kedvezően alakul, akkor bejön a papírforma, 

  • ő megkapja a bizottság elnöki posztját, 
  • António Costa volt portugál szocialista miniszterelnök lehet az európai állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, 
  • a liberális észt kormányfő, Kaja Kallas pedig az EU csúcsdiplomatája. 

Ezzel azonban koránt sincs megoldva a helyzet.

 

Parlamenti matek

A parlamentben 361 szavazatra lesz szüksége (a 720-ból), a voksolást már akár július 18-án megtarthatják. Az EPP, az S&D (szocialisták) és a Renew parlamenti képviselőinek összeadásával 398 szavazathoz jut. De az EPP és az S&D tagjai közül nem mindenki fogja őt támogatni.

A korábbi tapasztalatok szerint mindig van minimum 10 százaléknyi képviselő egy frakcióban, aki a hivatalos iránnyal szemben szavaz. 

Az előző két bizottsági elnök jóváhagyásáról szóló szavazáson az EP-képviselők támogatottsága 13 százalékkal elmaradt attól a szavazatszámtól, amelyet az Európai Néppárt, az S&D és a Renew koalíció elérhetett volna. Ilyen számok mellett Von der Leyen nem engedheti meg magának, hogy kizárólag a nagykoalíció támogatására számítson, főleg úgy, hogy a liberálisok egyre fogyatkoznak. 

A parlamenti mateknak ugyanakkor hatása lehet az Európai Tanácsban zajló kavarásra is. Ha az uniós vezetők úgy érzik, hogy Von der Leyen nem fog átjutni a parlamenten, időt nyerhetnek azzal, hogy őt jelölik, de az európai parlamenti képviselők szavazását júliusról szeptemberre tolják – ahogyan ez 2009-ben történt, amikor José Manuel Barrosót újraválasztották a bizottság elnökévé. 

Az EPP-nek itt valóban kulcsfontosságú szerepe van

– mondta Simon Hix, a firenzei Európai Egyetemi Intézet összehasonlító politikatudományi professzora. „De ennek ellenére nagyon nehéz lesz stabil többséget kialakítaniuk” – tette hozzá.

EU leaders convene for informal meeting in Brussels
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök – ha ügyesen lavírozik, királycsináló lehet belőle / Fotó: Anadolu via AFP

„Ennek ellenére Von der Leyennek nincs igazi alternatívája – érvelt Hix. – Viszont ha a Giorgia Meloni által dominált ECR-nek felajánl egy fontos pozíciót, mondjuk egy egy bizottsági alelnöki posztot, akkor megszerezheti Meloni 24 európai parlamenti képviselőjének támogatását.”

Innen kezdve viszont Von der Leyen harapófogóba kerül, a szocialisták ugyanis közölték, hogy nem támogatják, ha összeáll Melonival vagy a Néppárttól jobbra álló erőkkel. 

Ez egy nagyon kényes egyensúlyozás lesz, nagyon óvatosan kell lavíroznia

– mondta Hix.

Von der Leyen bezöldül?

A többség szűkülésével a Zöldek egyre egyértelműbbé teszik, hogy be akarnak kapcsolódni a koalíciós tárgyalásokba. 

Bárki, aki stabil többséget akar, tárgyalhat velünk, Zöldekkel. Készen állunk 

– írta a német zöld Rasmus Andresen az X-en, miután Babis bejelentette, hogy kilép a Renew-ból.

Ez azonban újabb csapdahelyzetet jelentene Von der Leyen számára, hiszen korántsem biztos, hogy a Zöldek 50 mandátuma elég lenne ahhoz, hogy megszavazzák, ugyanis fennáll a veszélye, hogy a koalícióba lépésükkel még a szokásosnál is többen fordulnának el tőle a Néppártban. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.