BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A fegyvertartás márpedig alkotmányos! Történelmi döntés Amerikában

Az Egyesül Államok történetében először a legfelsőbb bíróság megerősítette állampolgárainak fegyvertartási jogát. A bírák egy 32 éves washingtoni szabályt írtak így felül, mely megtiltotta a kézifegyverek birtoklását; szerintük ez ellentétes az alkotmány második kiegészítésével. A döntés szoros volt, 4 az 5 ellenében hozták.

Az ítélethirdetést nagy izgalom előzte meg - írja a Neue Zürcher Zeitung. Az angolszász precedensjog alapján a döntést végül az 1791-ben elfogadott alkotmány-módosítás második cikkelye alapozta meg: „Mivel egy jól szervezett milícia szükséges a szabad álam biztosítása szempontjából, nem lehet a népnek a fegyverek birtoklásához és viseléséhez való jogát csorbítani.” Korábban a bíróság egyetlen ítéletében sem emelte ki ezt a cikkelyt.

A fegyvertartás ellenzői azzal érveltek, hogy a fenti passzus csak a katonai szolgálattal kapcsolatban engedi meg fegyverek birtoklását – a támogatók szerint pedig éppen ez jogosít fel mindenkit a birtoklásra. A bíróság ítélete szerint, a történelmi változásokat is figyelembe véve, az alkotmány nem engedi az „önvédelem céljából birtokolt és használt kézifegyvertartás” tiltását.

Épp a minap történt, hogy egy másik esetben is ilyen szorosan döntött az amerikai legfelsőbb bíróság: a gyermekeket megerőszakolók esetében végül nem engedte azok kivégzését - mely döntés ellen mindkét elnökjelölt, Obama és McCain is felszólalt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.