BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bátrabbak lettek a szocialisták eddig rejtőzködő hívei - Nézőpont Intézet felmérése

Az MSZP-nek nincs új nyugdíjas szavazója - a kiszivárgott Orbán-beszédre rászervezett kampány csupán bátrabbá tette a szocialisták eddig rejtőzködő híveit – derül ki a a Nézőpont Intézet Heti Válasznak készített közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint az MSZP két százalékpontos emelkedésével a kiábrándult szavazókból merített, nem a bizonytalan, potenciális választók táborából. Ám a Fidesz változatlanul tartja a népszavazás után megnövekedett népszerűségét, az összes megkérdezett körében 42 százalékon áll.

A 2006-ban az MSZP-re szavazók 10-15 százaléka már hónapok óta állítja, hogy "most vasárnap" a Fideszre voksolna, s ez az arány Orbán Viktor beszéde után sem csökkent. Így a Fidesz biztos szavazói ma is közel háromszor annyian vannak (54 százalék), mint a szocialisták elkötelezettjei (19 százalék). A Fidesznek mindemellett még van hol építkeznie. A közoktatás fejlesztésében, a családalapítás, valamint a vállalkozók támogatásában ugyan 40 százalék feletti elismerésnek örvend, a korrupció elleni küzdelem terén viszont az ellenzékben sem igen bíznak a választók.

Ez a terület a legmostohább: a korrupció minimalizálására az MSZP-szavazók 40, a Fidesz-szavazók 50 százaléka tartja alkalmasnak saját pártját. Érdekes, hogy a bizonytalanok a korrupció felszámolásában háromszor jobban bíznak a Fideszben, mint az MSZP-ben. Saját szavazói szemében az MSZP egyetlen erőssége a nyugdíjasokról való gondoskodás, míg a Fideszt a legtöbben a vállalkozások és a családalapítás segítésére tartják alkalmasnak.

A június vesztese - már ami a népszerűségi listát illeti - Fodor Gábor volt. Az SZDSZ elnök zuhanása mögött a koalíció helyreállításában reménykedő MSZP-szavazók gyors kiábrándulása áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.