BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nem csalódtam a baloldalban, nem vártam tőlük semmit" - Gyurgyák "beolvasott"

A baloldali elitben kevésbé csalódtam, mert tőlük nem is vártam semmit, s ezt ezer százalékra teljesítették – mondta Gyurgyák János a HVG-nek.

Az Osiris kiadó főszerkesztője szerint a magyar nemzet nagyon rossz állapotban van, és ezért nem csupán a politikai osztály, hanem a társadalom is felelős.

A Fidesz vezetőivel egy szakkollégiumban induló Gyurgyák szerint katasztrofálisnak tartja a századfordulós, a két világháború közötti, majd a második világháború utáni politikai vezetőréteget, a mai úgynevezett politikai elitről pedig – mint mondta - jobb nem beszélni.

A magyar nemzeteszme zivataros történetét vaskos monográfiában feldolgozó történész a HVG-nek elmondta, könyve epilógusában "beolvasott” mindkét politikai oldalnak. „A baloldali elitben kevésbé csalódtam, mert tőlük - az előzmények ismeretében - nem is vártam semmit, s ezt ezer százalékra teljesítették is. Más a helyzet a kortársaimmal. Kiderült ugyanis, illúziónak bizonyult, hogy egy olyan reformnemzedékké válhatunk, mint amilyen a reformkor nagy generációja volt, amely képes volt távlatosan gondolkodni, továbbá saját előjogairól is lemondva a nemzetet szolgálni” – mondta.

Szerinte nemzedékének feladata az lett volna, hogy Magyarországot rendbe tegyék, de ez teljes mértékben kudarcba fulladt. Gyurgyák szerint még mindig illúziókban élünk, és az államtól várjuk a megváltást, a politikai elit pedig nem hajlandó - vagy nincs bátorsága -, hogy megmondja, mi a helyzet, sőt továbbra is kiszolgálja a csodavárást.

„Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc halovány kísérletei - talán nem véletlenül - korán elvetéltek. Utóbbinál - nem vitatva jó szándékát - ugyanaz történt, mint egész reformelgondolásával: totális csődbe torkollott. Már csak a csődtömeg eltakarításának az időpontja kérdéses.” – vélte Gyurgyák János.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.