BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aligha lesz konszenzus meleg-ügyben - Történnek előrelépések Tölgyessy szerint

Az alkotmányjogász a Hírszerzőnek adott interjújában arról is beszélt: a tradicionális erkölcs a zabolátlan szexualitás elutasításával, a család szentségének középpontba állításával egyértelműen pozitív szerepet játszott a nyugati civilizációban.

Magyarországon mostanra kialakult az utcai zavargások szubkultúrája és félő, hogy nem szabadulunk meg tőle egykönnyen – nyilatkozta Tölgyessy Péter a Hírszerzőnek. Az alkotmányjogász leszögezte: az utcai erőszak minden demokráciában jelen van, bár természetesen a gyermekbetegségektől sújtott hazai társadalom speciális vonásokkal is rendelkezik.

Tölgyessy szerint mind a jobb-, mind a baloldalon sokan szeretnék csökkenti a rendszerváltáskor kivívott szabadságokat, bár ettől a zavargások valószínűleg nem szűnnének meg. Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy nem a jogalkotással, hanem a jogalkalmazással van baj Magyarországon. A rendszerváltás eredményeképpen megszűnt a minden kérdést eldöntő felső hatalom. A rendőrség a korábbi túlzott engedékenység, majd a túlzott erőszak után most kezdi megtanulni a helyes eljárási módot. És bár a bíróság minden gond nélkül hoz ítéleteket a hétköznapi ügyekben, az új tényállások és a tekintélyes ügyvédek által védett vádlottak zavarba ejtik őket.

Tölgyessy kijelentette: A rendőrökre Molotov-koktélokkal, jókora kövekkel, csoportosan támadók aligha kétségesen hivatalos személy elleni erőszakot követtek el. A csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak szervezőjének vagy vezetőjének büntetése például elvileg két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A tömeges, nyilvános, sokakban riadalmat keltő tojásdobálás meg szerintem garázdaság. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy a szigorúbb ítéletek hatására nem szűnne meg az utcai erőszak. Mert bár a cselekmények végrehajtásában csak néhány százan vesznek részt, ennél jóval nagyobb tömegek gondolják úgy, hogy a félresiklott kormányzattal szemben sok minden megtehető - mondta. 

A jogász szerint az alkotmánybíróság helyesen járt el az elmúlt években, amikor a véleményszabadság tekintetében az amerikai modellt követte. Eszerint a vélemény csak akkor szankcionálható, ha közvetlenül és egyértelműen erőszakra szólít fel (clear and present danger elv).

A jobb- és baloldal közötti véleménykülönbségről szólva Tölgyessy kijelentette: látható, hogy a melegkérdés a modern közélet egyik alapvető érdekkonfliktusát jelenti. A hagyományos valláserkölcs szerint, a homoszexuális kapcsolat objektíve rendetlen, mert természeténél fogva kizárja az élet továbbadását.

A tradicionális erkölcs a zabolátlan szexualitás elutasításával, a család szentségének középpontba állításával egyértelműen pozitív szerepet játszott a nyugati civilizációban. A katolikus egyház ma már katekizmusában rögzíti: tisztelettel, együttérzéssel kell fogadni az azonos neműekhez vonzódókat, kerülni kell velük kapcsolatban az igazságtalan megkülönböztetés minden jelét. Ugyanakkor szeretné fenntartani hagyományos tanítása javát. Ez legalább annyira természetes, mint ahogy a melegek kiállnak teljes egyenjogúságukért.

 A két igény ütközésében még jó ideig aligha lehet mindenki számára elfogadható megoldást találni.

Tölgyessy úgy vélte, a melegjogok kérdésében az elmúlt években jelentős előrelépés történt Magyarországon. A bejegyzett élettársi kapcsolat intézményesítése segíti a melegeket a tartós kapcsolatok teremtésében. Jogi különbség alig maradt eközött és a polgári házasság között. A házasság jogintézményét, a hagyomány okán, megtartaná férfi és nő együttélésének.

A jelenlegi politikai helyzetről szólva az alkotmányjogász leszögezte: a baloldal egysége megbicsaklani látszik és csak az Orbán Viktortól való félelem tarja össze. Hozzátette: Gyurcsány Ferenc használja a "weimarizálódás" retorikáját, pedig személye is része a bajoknak - méghozzá az egyik legfelelősebb részese. Ahogy hajdanában Németországban is, nem az utcai erőszak gyengíti meg első helyen a magyar demokráciát, hanem a gazdasági, társadalmi gondokkal szembeni mérsékelt közhatalmi cselekvőképesség.

Kapcsolódó cikkek:

A melegfelvonulás résztvevőinek megdobálása bűncselekmény az ombudsman szerint

Homofóbok és antiszemiták – Nemzetközi sajtótükör a melegfelvonulásról

58 előállítás, savval leöntött rendőrök - mérleg a rendbontásokról

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.