BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ápolóra van szüksége? Vegyen inkább robotot!

Egyre nagyobb az igény az időseket ellátó, gondozó és ápoló szolgáltatásokra, mivel a fejlett ipari államokban folyamatos tendencia a népesség elöregedése – írja a Figyelő.

A német Fraunhofer Institut mérnökei szerint ebben komoly szerep jut majd a robotoknak: ezért dolgoznak ilyenek fejlesztésén A Care-O-bot nevű gépasszisztens elsősorban a házimunkák elvégzésében segítheti a rászorulókat.

A 145 centiméter magas robot beépített szenzorai, kamerái és lézerszkennerei révén képes háromdimenziós modellt alkotni környezetéről ami alapján tökéletesen megtanul tájékozódni gazdája lakásában. Így a helyiségben lévő egyéb elektronikai és háztartási eszközök helyét is megjegyzi, és működteti is azokat flexibilis, valamint puha érintésre képes karjával. Ugyanezzel utasításra italt és ételt szolgál fel, valamint begyűjti a szennyes ruhát, vagy a mosatlan edényeket.

Irányítani a poharak szállítására szolgáló tálcán lévő érintőképernyővel, kifejezetten az idősek számára kifejlesztett grafikus felület kezelésével lehet, de beszédfelismerő rendszerének köszönhetően szóbeli parancsoknak is engedelmeskedik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.