BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fodor: a köztársaság szégyene a melegfelvonulás résztvevőit ért támadás - Vélemények

Gyurcsány Ferenc kormányfő a melegfelvonuláson történtek miatt vasárnap azt kezdeményezte, hogy a legfőbb közjogi méltóságok találkozzanak, és vitassák meg, „miért látszunk gyengének pár száz, a többséget terrorizáló szélsőségessel szemben, és mi az, ami hiányzik az alkotmányos, demokratikus intézményrendszerből."

 A szélsőségek és az intolerancia elleni jogos nemzeti önvédelmet is felvetette a miniszterelnök, egy Magyar Charta formájában, amelynek gyűlést hirdetett szeptember 6-ára.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke a Magyar Köztársaság szégyenének nevezte a melegfelvonulás résztvevőit ért támadásokat. Pártja nevében szolidaritásáról biztosította mindazokat, akiket atrocitás ért. Leszögezte: társadalmi, politikai összefogásra van szükség, minden politikai erőnek el kell határolnia magát a történtektől, mert „nem lehet senki, még némaként sem cinkos”.



 Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint ugyanazok az emberek támadtak rá a budapesti melegfelvonulás résztvevőire, akik a szélsőjobboldali politikai megmozdulásokon vesznek részt. „Összenő, ami összetartozik” – fogalmazott. Ugyanakkor elismerte, hogy ma kevés jogi fogódzó van a megbélyegzés és a kirekesztés ellen, az ilyen jogi kísérletek ugyanis hol a parlamenti kétharmados többség hiányába, hol az Alkotmánybíróság falába ütköztek.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője is elutasította a gyűlöletkeltés és az erőszak minden formáját. Ugyanakkor a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kisebbségi kormány tehetetlensége miatt a rendőrség továbbra sincs abban a helyzetben, hogy biztosítani tudja a köznyugalmat.
Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese azt mondta, elutasítják, és mélységesen felháborítónak tartják a történteket, mert az erőszakot semmivel nem lehet igazolni. Hozzátette: a politikának hagynia kellene dolgozni a rendőrséget.

Demszky Gábor főpolgármester főleg arra panaszkodott, hogy a rendbontók több millió forint kárt okoztak Budapestnek, miután megrongálták a városligeti öntözőrendszert, letaposták a virágokat és az ’56-osok terén felszedték a díszburkolat egy részét.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány szerint a rendőrség megfelelően végezte munkáját. Példaként említette, hogy sikerült megakadályozni, hogy vegyszerrel és savakkal töltött tojásokat dobjanak a melegfelvonulás résztvevőire. Leszögezte: demokráciában nem lehet teljesen kiüríteni egy várost. Enélkül viszont nem lehet tökéletes védelmet biztosítani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.