BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Atomerőművet telepítenének a Holdon - Aktatáskában elfér

Orosz kutatók azzal a tervvel álltak elő, hogy atomerőművet építenének a Marson, amely művelet szerintük 2030-ig kivitelezhető. A NASA mérnökei egyelőre „csak” a Holdat kívánják megcélozni - írja a Figyelő.

A Fission Surface Project nevű program keretében az amerikai űrhivatal már öt éven belül elkészítené az erőmű demonstrációs célú földi változatát. A kutatók célja a leendő holdbázis energiával ellátása.

A Figyelő úgy tudja, hogy az erőmű egy részét a Hold talajszintje alá telepítenék; az alacsony teljesítmény, valamint a külső hőmérséklet okán hűtőtornyokra nem lenne szükség.

A földiekéhez képest a holdi reaktor mérete is elhanyagolható lesz: akár egy aktatáskába is beleférhet – csupán a hozzá tartozó, a hasadás keltette hőt villamos árammá alakító rendszerek foglalnak majd néhány négyzetméternyi helyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.