BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány rendkívüli pártkongresszust akar az SZDSZ ultimátumáról

A miniszterelnök rendkívüli pártkongresszus összehívását kezdeményezi szeptember 27-ére, hogy eldöntsék: elfogadják-e az SZDSZ ultimátumát, előrehozott választásokat akarnak-e, vagy megpróbálnak támogatást szerezni a jelenlegi kormánynak - számol be a Hírszerző.

"Két ponton van stratégiai vita a két párt között. Az SZDSZ nem ért egyet a gazdasági és társadalmi célok általunk javasolt kompromisszumával, miszerint a szükséges adócsökkentés legnagyobb mértéke ott van, ahol még nem sérülnek alapvető szociális, jóléti érdekek. Azaz, az SZDSZ a szociális biztonság rovására is csökkentené az adókat. Másrészt az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját" - közölte a miniszterelnök pártja frakcióülésén Nyakó István közleménye szerint.

"Az MSZP számára ez nem egyszerű taktikai, hanem sokkal inkább stratégiai kihívást jelent. Ha az SZDSZ álláspontja nem változik, akkor belátható időn belül átalakul a magyar politikai térkép. Rövid távon a következő három lehetősége van az MSZP-nek:

• Egyetért a Fidesszel és támogatja a parlament feloszlatását, előrehozott választások kiírását.

• Elfogadja Fodor Gábor ultimátumát és a jelenlegi kormány helyére egy új kormányt állít.

• A jelenlegi kormányt támogatva megkísérel társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához és végrehajtja azt" - írja a közlemény.

Gyurcsány Ferenc ezért a keddi elnökségi ülésen kezdeményezni fogja az MSZP rendkívüli kongresszusának 2008. szeptember 27-re történő összehívását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.