BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ide ne utazzon! A legveszélyesebb országok, fotókkal

Melyik országok a legveszélyesebbek a világon? A Travelnooks utazási magazin listát készített a legkockázatosabb helyekről. A rendszeresen a negatív listákon szereplő országokon kívül sajnos új belépők is csatlakoztak a dicstelen csapathoz.

A legveszélyesebb országok listája Irakkal kezdődik. Az országnak jószerivel egyetlen pontja sem biztonságos, még a zöld zóna sem. Az amerikai hadsereg erőfeszítései ellenére a civil áldozatokkal járó bombatámadások mindennaposak, az újságírókat mindenhova fegyveres katonák kísérik. Nagy kár, hiszen Irak számos természeti és kulturális kinccsel bír, de valószínűleg még jó pár évnek el kell telnie, mire a külföldi látogatók is gyönyörködhetnek bennük – közli a Blikk a Travel Nooks listája alapján.

Ennek ellenére Irak nemrég felkerült az utazási irodák kínálatai közé, egy francia utazási iroda, a Terre Entiere ugyanis lát potenciált az ország északi részén lévő Kurdisztánban. A szállást egy keresztény papnevelde biztosítja, elég puritán körülmények között, és látnivaló sincs túl sok a környéken, az utazók inkább a helyiekkel és szokásaikkal ismerkedhetnek. A cél az, hogy az emberek megismerjék a televízióban gyakran látott ország másik, békésebb arcát. Egy karácsonyi iraki kiruccanásért mindenesetre elég sokat, 2050 eurót is elkér az iroda.


Gyenge kezű rendőrség és korrupció jellemzi az egyébként gyönyörű trópusi szigetet, Haitit. Az utcán nem ritka látvány a felfegyverzett ember. Békefenntartók ugyan állomásoznak itt is, de nemigen tudnak mit kezdeni a kialakult helyzettel. A kulturális és természeti kincseket ennek ellenére időről időre felkeresik a bátrabbak, akiknek számítaniuk kell arra, nem fognak luxus ellátásban részesülni.

Ráadásul a külföldiek vannak csak igazán nagy veszélynek kitéve, ugyanis az országot a legtöbb részén bűnszervezetek irányítják, akik a busás váltságdíj fejében az emberrablástól sem riadnak vissza, arról már nem is beszélve, hogy miután sok ország visszahívta a nagyköveteit Haitiről, az utazó csakis magára számíthat.

Szomáliában már 17 éve nem sikerül stabil kormányt felállítani, így aztán a különálló régiók uralkodói egyfolytában hadat viselnek egymás ellen, de az országba érkező békefenntartókat és segélyszervezeteket sem kímélik. 2006 decemberében Etiópia a szomáliai kormánycsapatok oldalán támadást indított az Iszlám Bíróságok Szövetsége (ICU) által vezetett terület és kormányzata ellen. 2007 januárjában az USA is bekapcsolódott: január 8-ai légicsapást hajtott végre.

Az állandó harcok következtében a higiéniás körülmények még az afrikai átlagtól is messze elmaradnak, ráadásul Szomália a maláriaövezet kellős közepén fekszik, úgyhogy ne ide tervezzük a romantikus kiruccanásainkat. A helyzetet súlyosbítják a szomáliai partok mentén nyüzsgő kalózok, akik a legmodernebb fegyverekkel rendelkeznek, és évente több tucat hajót rabolnak ki.


Az Afrika szívében lévő Kongó alighanem a világon a legrosszabb hely egy nő számára, ugyanis a szebbik nemmel szembeni erőszak ezen a helyen a többség szemében teljesen elfogadott dolog, a megbecstelenítés úgyszintén. A bűnözési ráta is igen magas, és simán elrabolhatnak, vagy akár meg is ölhetnek, mondjuk az órádért. Ezek után talán furcsán hangzik, de a kultúrájuk színvonalas, különösen a zenéjük remek, de inkább otthon, cédéről hallgatva. A politikai helyzet pattanásig feszült: a zimbabwei, namíbiai és angolai seregek által támogatott kormányerők küzdenek a Ruanda és Uganda által segített felkelőkkel. Az ország lakosságát eközben bőszen tizedelik a járványok, különösen az AIDS, nem igazán akad tehát jó ok, hogy Kongóban vakációzzunk, a dzsungelek szerelmeseinek máshol is bőven jut terep.


A tálibok jelenléte erősen rányomja a bélyegét Afganisztánra. A fővároson kívül nagy a veszélye, hogy elrabolják, vagy megölik az utazókat, az utak mentén rengeteg az akna, a házilag gyártott bombák is gyakran röpködnek errefelé. A terroristák mellett a korrupt rendőrök és a heroinnal üzletelő drogbárók és járványok is megnehezítik a világ egyik legszegényebb országának életét. Ahogy az nemrégiben többször is hallani lehetett, az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonák is komoly veszélyeknek vannak kitéve, a közelmúltban két haláleset is történt.

A veszélyes helyekhez az utóbbi időszak eseményeinek következtében csatlakozott Grúzia is. Bár a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet szerint nem haltak meg annyian, mint azt korábban a déloszét és orosz hatóságok állították- több ezer helyett száz alatt van a halálos áldozatok száma - ,a magyar külügyminisztérium mindenesetre nyomatékosan felhívta a figyelmet az országba utazás veszélyeire, és a jelek szerint nem is tartózkodik magyar állampolgár a harcoktól sújtott területen.

Aki mégis vállalja a grúziai utat, készüljön fel arra, hogy az ország sok helyén sokat romlottak a higiéniás viszonyok, mivel a harcoknak a csatornázás is részben áldozatául esett. Emiatt járványok törhetnek ki, a hepatitis A és B, a hastífusz és a kolera ellen mindenképp kérjen védőoltást.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.