BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Legbefolyásosabb nők: műsorvezető államfőket előz - képek

A Forbes idén is összeállította a legbefolyásosabb nők listáját. Az élmezőny nem sokat változik az évek folyamán, a lista további tagjainak sorrendje viszont tartogat meglepetéseket. Így fordulhat elő, hogy egy hírműsor-vezető államfőknél is nagyobb befolyásra tesz szert.

A Forbes száz legbefolyásosabb nőkről szóló listáját idén is Angela Merkel vezeti, a kancellár elsősége nem meglepetés, mint ahogy azt sem, hogy a bankcsődöket követően a Federal Deposit Insurance Corp. feje szerezte meg a második helyet.

Sheila C. Bairt az évi 45 milliárd dolláros forgalmat bonyolító Pepsico vezérigazgatója, Indra K. Nooyi követi a harmadik helyen. Az állami tisztségviselők és az óriásvállalatok vezérei egymást váltják az első tízben.  Az mindenesetre ironikus, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter kisebb befolyást tudhat magáénak, mint a Kraft Foods vezére. A hagyományos elektronikai gyártók kedvelőinek pedig örömet jelenthet, hogy a tizedik helyet a Xerox vezetője kaparintotta meg, igaz, ehhez az elavult technológiától és számos dolgozótól is meg kellett szabadulnia.

Érdekes kérdés, hogy vajon mivel került a harmincegyedik helyre Oroszország szentpétervári régiójának kormányzója. Vajon mi lehet a tarsolyában, amely még a CBS Paramount Television elnökénél is befolyásosabbá teszi? Az mindenesetre világosnak tűnik, hogy a személyi befolyás és a gazdasági erő kel versenyre, hiszen harmincnyolcadik helyet szerzett Aung San Suu Kyi burmai ellenzéki, akit a autokrata rezsim az elmúlt években házi őrizetben tartott otthonában és szinte csak segélykoncerteken láthatunk róla készült felvételeket.

Ez a pozíció pedig csak öttel rosszabb, mint a Hewlett-Packard vezérének harmincharmadik helye. A First Ladynek csak a negyvennegyedik hely jár, míg elődje, Hillary Clinton a huszonnyolcadik helyet szerezte meg. Az EU versenyért felelős biztosa szinte pontosan a lista közepét foglalja el.

Ami a médiamunkásokat illeti: a televíziók elnökei egyértelműen vezetnek, a nem vezető beosztásban dolgozók között pedig a tudósítók és a bemondók szerepelnek a legjobb helyeken. Katie Couric, a CBS esti híradójának bemondója dollármilliókba kerül a csatornának, amely eldöntheti, megéri-e a befektetés a hatvankettedik helyért. De nem panaszkodhat az egyel mögötte álló ABC híradós sem, mint ahogy az amerikai életforma ikonjának számító Good Morning America műsorvezetője sem a hatvanötödik helyen. Eszerint a reggeli műsor vezetése nagyobb befolyást jelent, mint a McDonald’s operatív igazgatójának lenni. A finn és az ír államfő ezzel szemben csak a 71., illetve 74. helyre volt jó.

A hagyományos műveltségei kedvelőinek vigaszul szolgálhat a Harvard Egyetem elnökének hetvenhatodik helye, illetve az, hogy a New York Times vezére elcsípte a nyolcvanharmadik helyet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.