BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Egy ország, amelyet saját vezetői romba döntenek" – szlovák lapvélemény Magyarországról

A gazdaság tönkretétele miatt bíróság elé kéne állítani a magyarországi politikusokat – írja a SME napilap csütörtöki kommentárjában.

Az SME a magyarországi pénzügyi válság okait és a Nemzetközi Valutaalap gyorshitelét elemezve. Peter Schutz cikkiró szerint a kormánypárti politikusok még az általuk okozott csőd és szégyen közepette is csak saját túlélésükre gondolnak – idézi az SME című lapot a Bumm.sk.

A polgári-liberális lap szerint a Lehman Brothers menedzsereivel ellentétben a magyar politikusok a közpénzek elköltését saját hatalmuk megerősítésére használták. Ezt már azok az újságírók és elemzők is tudják, akik Medgyessy 100 napos programját annak idején dicsőítették – írja Schutz, megjegyezve, hogy még Orbán Viktor és pártja is megszavazta a programot, ma viszont fanyalog a valutalap hitele miatt. "A kortársak megerősíthetik, hogy a Fidesz választási ígéretei néhány százmilliárddal magasabbak voltak, mint a szocialistáké, akik viszont olyan abszurditást engedtek meg maguknak, hogy még teljesítették is azokat".

A SME szerint az IMF hitelnyújtásának feltételei kapcsán beindult Budapest fantáziája. A Gyurcsány által bejelentett 300 milliárdos kiadáscsökkentés nem "radikális megszorítás", hanem kozmetika. "Ha Strauss-Kahn, illetve az EU, amely ugyancsak hozzájárult a csomaghoz, szigorúak akartak és tudtak volna lenni, akkor a hitel feltételei nagy esélyt jelentettek volna Magyarországnak és a politikai elitnek.

Ők minden szükséges intézkedést úgy magyarázhattak volna, hogy az pénzügyi diktátum. "Schutz szerint a fenyegető csőd és a pénzügyi válság következtében néhány nap alatt megvalósíthatóak lennének azok a reformok, amelyeket "az ostoba és önző politika évek óta megakadályozott".

"Egy olyan országnak, melyet saját vezetői romba döntenek és olyan adósságot csinálnak, amit már senki sem képes fizetni, kirendelt vagyonkezelőre lenne szüksége. Annál is inkább, mert a kormánypolitikusok nemcsak elutasítják az ide vezető okokat, saját felelősségüket, de ködösítenek és hihetetlen módon még abszurd ötletekkel is előállnak. Például azzal, hogy Magyarországnak meg kéne engedni, hogy a feltételek teljesítése nélkül bevezethesse az eurót" – írja a SME, hozzátéve, hogy még az általuk okozott csőd és szégyen közepette is csak saját túlélésükre gondolnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.