BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ki a földterület megművelője? Ismét lehet népszavazás

Az Alkotmánybíróság (Ab) zöld utat adott a Fidesz-KDNP, illetve Kálmán László nyelvész földtulajdonnal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésének.

Az Alkotmánybíróság hétfőn hozott határozataiban helyben hagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) még tavaly júliusban hozott határozatait, amelyekben hitelesítették a két népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét – tudósít az Echo TV az MTI nyomán.

A Fidesz és a KDNP kezdeményezésének ívén a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

Az OVB határozat ellen benyújtott kifogásokat az Ab nem találta megalapozottnak. A bírák indoklása szerint a testület a vizsgált kérdésről már korábban megállapította, hogy az abban szereplő szakkifejezések a kérdés egészének értelmezhetőségét nem zavarják.

A Kálmán László nyelvész által kezdeményezett népszavazás aláírásgyűjtő ívét hitelesítő OVB-határozat ellen benyújtott kifogásokat ugyancsak elutasították az alkotmánybírák. A nyelvész aláírásgyűjtő ívén a következő kérdés szerepel: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a földterület megművelőjét illesse meg első helyen elővásárlási jog termőföld vásárlása esetén?"

A kérdés egyértelműségét megkérdőjelező kifogásra az Ab azt mondta: az, hogy a jog nem ismeri a "földterület megművelője" kifejezést, nem jelenti, hogy a választópolgárok ne tudnák, kikről van szó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.