BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kínát és Indiát "fűzné be" Sarkozy az újjáépítéshez

A francia elnöke pénteken európai és ázsiai vezetőkkel tárgyal a válsággal kapcsolatban. Sarkozy bevonná az ázsiai országokat a krízis kezelésébe.

A pénteken kezdődő Asia Europe Meeting (ASEM) fő témája a gazdasági válság lesz. A Pekingben megrendezett két napos csúcson negyvenhárom ország vezetői tárgyalnak, köztük az EU elnökséget betöltő Franciaország elnökével – tudósít az AFP.

Nicolas Sarkozy már korábban hangsúlyozta a gazdaság radikális átalakításának szükségességét, most pedig arról győzné meg az ázsiai országokat, hogy "vegyék ki részüket a pénzügyi újjáépítésből". Az elnök elsősorban Indiát és Kínát szeretné megnyerni magának a következő hónapokban az Egyesült Államokban tartandó csúcstalálkozókra, mivel terveit a házigazdák valószínűleg elutasítják.

India már bejelentette részvételét és valószínűleg Kína sem utasítja majd el Sarkozy meghívását. A francia államfő ezzel is közelebb lépne a Bretton Woods-i rendszer újra bevezetéséhez, amelyet azonban az amerikai fél nem fogad el. George W. Bush nyilatkozataiban továbbra is hangsúlyozza a szabad piac és –kereskedelem fontosságát, amelyet a Sarkozy által óhajtott erősebb ellenőrzés megkurtítana.

Az ASEM-en Gordon Brown-on kívül minden fontos gazdasági szereplő vezetői részt vesznek, több ázsiai ország pedig további találkozókat szervez a válság megvitatása érdekében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.