BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: A költségvetés egyáltalán nem számol a válsággal

A pénzügyi válság átrendezi a világ erővonalait; Amerika rovására Ázsia törhet előre. Nálunk a jövő évi költségvetés leszavazása meghozhatja Gyurcsány Ferenc bukását – mondta a Heti Válasznakl Matolcsy György volt gazdasági miniszter, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Matolcsy a hetilapnak azt mondta: nem tudni, hogy a mostani válság meddig tart majd, hiszen a költségvetési és vállalati hitelbuborék még nem pukkant ki. Sőt, az állami mentőakciók még inkább rontják az amerikai költségvetés egyenlegét.

A politikus úgy látja, a világgazdaság dinamikája Ázsiába helyeződött át, de a pénzügyi vezető szerep még Amerikában maradt. Most mindez átalakul, ami politikai súlyponteltolódással is járhat. "Nem a kapitalizmusnak lett vége, csak a neoliberális, kizárólag a szabadpiacra támaszkodó angolszász modell került válságba. Tudomásul kell venni, hogy nem csak ez a rendszer lehet sikeres" – szögezte le Matolcsy.

Matolcsy György szerint a költségvetés leszavazása meghozhatja Gyurcsány Ferenc bukását is. A benyújtott költségvetés - szerinte ugyanis - lényegében egyetlen területen sem számol a pénzügyi válság következményeivel. "Sem a gazdasági növekedésre, sem az inflációra, sem az államháztartásra gyakorolt hatásaival. Nincs benne pénzügyi rendszert támogató segélyprogram, s nem tartalmaz egyetlen reformot sem" – mondta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.