BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tízezres tüntetés, könnygázos oszlatás - Koszovó elismerése ellen vonultak

A montenegrói kormány elismerte Koszovó függetlenségét. A döntés ellen tízezren felvonultak; a demonstrálók össze is ütköztek a rendőrökkel tegnap este.

A podgoricai tízezer fős tüntetés tömegét a rendőrség könnygázzal oszlatta fel, legalább húszan - főként rendőrök - megsérültek. A felvonulók szerb zászlókat lengettek és azt kiabálták, "Koszovó Szerbia szíve" - írja a BBC. Sok montenegrói szerbnek vallja magát, és Belgrádot támogatja a koszovói kérdésben.

Elmúlt szerdán az ENSZ közgyűlés megszavazta, hogy Szerbia a nemzetközi jogi bíróságon kérdőjelezhesse meg a koszovói függetlenedés jogosságát.

Szerbia visszahívta nagykövetét mind Montenegróból, mind Macedóniából, miután azok elismerték Koszovó függetlenségét.

Koszovó még februárban nyilvánította ki elszakadását Szerbiától. Azóta negyvennyolc ország ismerte el függetlennek, köztük Magyarország is. A szerbek a magyar döntés másnapján visszahívták budapesti nagykövetüket, aki azóta már újra felvette munkáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.