BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sólyom "mentheti meg" az amerikai légierőt Afganisztánban

Az Afganisztánban található bagrami repülőteret egyre nagyobb nyomás alatt tartják a különböző madarak és egerek. A fegyveres erők ezért most sólymokat toboroznak a védelem érdekében.

Az év elejétől a mai napig százhuszonöt madártámadás érte a bagrami repülőtéren fel- illetve leszálló repülőgépeket. Tavaly még csak hetvennyolc támadásra került sor. Az afganisztáni támaszponton már mindent kipróbáltak: gépfegyverrel lőtték a madarakat, szirénáztak, petárdákat lőttek fel – hiába. Az énekesmadarak, galambok és egerek továbbra is zavarják a katonai reptér működését.

A légierő ezért most szerződést kötött a madarak eltávolítására, amelyben pontosan meghatározza, milyen módszert tartana megfelelőnek – írja a Washington Post. Eszerint a madarak elfogására szakosodott sólymoknak képesnek kell lenniük a reptéren a megfelelő manőverek végrehajtására. A légierő szakképzett solymászokra tart igényt, akik irányítják a ragadozókat és képesek rávenni őket arra, hogy prédaként tekintsenek a zavaró kismadarakra.

És ez még nem minden: valamennyi madárral történő ütközés után az elpusztult állatok maradványait össze kell gyűjteni, az esetről jelentést írni, majd a tetemet a Smithsonian Intézet madártani laboratóriumába küldeni. Az összegyűjtött információkat a légierő és a szövetségi légiközlekedési hatóság értékeli majd.

Az egyik amerikai parancsnok szerint Afganisztán ebből a szempontból valódi kihívást jelent, mivel a költözési időszak alatt rendkívül sok madár repül be a repterek területére. Ezekben a hónapokban minden fel- és leszállást előzetesen engedélyeztetni kell.

A Smithsonian Intézet illetékese szerint a sólymok megfelelnek a galambok elleni védekezéshez, bár a madarak hajtóműbe csapódását nem tudják megakadályozni. Egy 2005-ös felmérés szerint a repülők és madarak találkozásaiból eredő balesetek évente 35 millió dollár költséget jelentenek az amerikai légierő számára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.