BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fidesz: az építőipar bajai egymillió munkahelyet fenyegetnek

Orbán Viktor pártelnök és Matolcsy György volt gazdasági miniszter építőipari és építőanyag-gyártó cégekkel egyeztetett egy a szektort segítő javaslatcsomag kidolgozásáról.

A tárgyalásokon részt vett az összes jelentős magas- és mélyépítő vállalat, valamint a többi között az OTP Ingatlan, a Trigránit és a Fundamenta képviselői. A két politikus és az építőipari szektor szereplői megállapodtak egy 25-30 pontos javaslatsorozatról, amelynek célja a munkahelyek megőrzése.

A terv fontosságát az adja, hogy a Fidesz politikusai szerint az építőipar nehézségeinek hatására több mint egymillió munkahely van veszélyben. A javaslatok között említették az  uniós pályázatok érdemi felgyorsítását, valamint a pályázati garancialap 2-3 százalékosra csökkentését. Szükségesnek látják a 10 százalék körüli előleg 40 százalékra emelését.

Faktorálási lehetőséget vezetnének be a tartozások behajtására és módosítanák a csődtörvényt. A sajtótájékoztatón a két politikus hangsúlyozta: a javaslatok egyike sem igényel plusz költségvetési forrást. Orbán Viktor leszögezte: együttműködést szeretnének ajánlani a kormánynak, hogy egy hónapon belül a lehető legtöbbet elfogadjon a parlament a most felvázolt javaslatokból.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.