BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz a dolga a képviselőnek: "Ezért kitaláltak egy surranópályát"

Az országgyűlési képviselői tevékenység – a közhiedelemmel ellentétben – rendkívül nehéz, sok elfoglaltságot igénylő munka. Bizottság, frakcióülés, választókörzet. Példamutató életstílust feltételez. „Nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.”

Képviselőnek lenni tehát nehéz feladat, nehéz élet. Mindehhez viszonylag szerény anyagi elismerés társul. A mintegy 240 ezer forintos havi bruttó alapdíj bizottsági tagsággal feltornázható bruttó 360-380 ezer forintos havi díjra, ez azonban nyilvánvalóan alacsony ahhoz képest, hogy egy képviselőre mennyi feladat hárul. Ez kevesebb, mint egy közigazgatásban dolgozó osztályvezető fizetése, s nemzetközi összehasonlításban is az egyik legalacsonyabb európai képviselői honorárium.

Igaz, hogy a tiszteletdíj nagyságát, mértékét maguk állapítják meg maguknak, itt azonban érdemes tekintetbe venni a várható társadalmi reakciókat. Valószínűleg ezért tartják ilyen alacsony szinten a bérüket. A megfelelő színvonalon éléshez azonban több kell. Ezért kitaláltak egy surranópályát. Saját költségtérítésüket átalányban állapítják meg, úgy, hogy a költség felmerülését nem kell számlával igazolni. Adott esetben az éves költségátalány a 10-12 milliót is elérheti, vagyis ez már jelentős összeg lehet. Ezt eddig elszámolási kötelezettség nélkül, adómentesen vették fel. Mindig felvetődött a rendszer változtatásának a gondolata, de – az Országgyűlés életében egyáltalán nem kivételesen – nem történt semmi. (Ahogyan a képviselők számának ígért csökkentése sem akar megvalósulni.)

Vámosi-Nagy Szabolcsnak, az Ernst & Young igazgatójának cikkét teljes terjedelemben itt olvashatja el

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.