BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aki teheti, holnap ne induljon útnak - Az ónos eső káoszt okozhat

Mediterrán ciklon örvénylik a Földközi-tenger térségében, mely a következő órákban fokozatosan északi, északkeleti irányba helyeződik. A magasban meginduló enyhülés hatására szerdán sokfelé valószínű ónos eső, mely közlekedési káoszt okozhat - figyelmeztet a köpönyeg.hu.

 A ciklon hatására kedden estétől egyre többfelé kezdődhet hószállingózás, majd szerda hajnaltól egyre nagyobb területen várható fagyott eső, ónos eső, havazás. Eleinte - a hajnali, reggeli órákban - a déli, délnyugati országrészben számíthatunk intenzív csapadékhullása, majd a csapadéksáv fokozatosan – várhatóan estére – északkeletre helyeződik át. Jelen számítások szerint az ország nagy részén ónos eső, fagyott eső, és havazás egyaránt előfordul, de az északi, északnyugati megyékben esély van tartós havazásra is. A lehulló csapadék mennyisége az ország nagy részén 8 mm körül lesz, de délnyugaton 10-15mm-nyi csapadék is eshet, e tájakon tehát erős jegesedés alakulhat ki.

Az északi területeken 3-8 cm-es hóvastagság is elképzelhető, többfelé havas, hókásás útszakaszok alakulhatnak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb, vörös riasztást adta ki az ország déli és középső megyéire, valamint a főváros térségére is. A vörös riasztást ónos eső esetén akkor adja ki a Szolgálat, ha nagyobb területen jellemző, intenzív, és hosszú ideig tartó ónos eső várható. Több milliméteres, de helyenként fél cm-t meghaladó jégbevonat rakódhat a tereptárgyakra (utak, fák, távvezetékek). Az ónos eső többfelé jégpályává változtathatja az utakat. Ilyen időjárási helyzetekben mind a vasúti, mind a közúti közlekedésben jelentős fennakadások alakulhatnak ki. A köpönyeg.hu azt ajánlja, hogy szerdán óvatosan közlekedjenek, akinek nem muszáj, ne üljön autóba!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.