BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az amerikaiak nem az ellenségeitek" - Obama egy muszlim csatornának adott interjút

Barack Obama amerikai elnök szerény és békés arcát mutatta első hivatalos, az iszlám világnak adott interjújában. Kiemelte saját muszlim kötődéseit, reményeit egy palesztin állam iránt, valamint elmondta, kerülni fogja az ellenségeskedő hangvételt. Még akkor is ez volt a válasza, amikor az iráni atomprogramról firtatták.

"Az amerikaiak nem az ellenségeitek" - mondta Obama a dubai Al-Arabiya csatornának adott interjújában. Az Egyesült Államoknak érdeke a muszlim világ jóléte, idézi őt a Spiegel. "Követünk el hibákat. Nem voltunk tökéletesek." Az amerikai elnök azonban kihangsúlyozta: tekintsenek 30-40 évvel korábbra, amikor kölcsönös tisztelet és partnerség jellemezte a kapcsolatukat. Obama nem látja, miért ne tudnának visszatérni oda.

Az iszlám világban tett utazásai meggyőzték arról, mondta az elnök, hogy vallástól függetlenül az embereknek közös álmaik és reményeik vannak.

A közel-keleti konfliktusban Obama kiemelte: kormányzata a hosszú távú békét szeretne elérni Izrael és Palesztina, valamint Izrael és szomszédai között. Ehhez azonban időre, és egy új gondolkodásmódra van szükség. Obama is hangsúlyozta, Izrael az USA "közeli barátja".

Az interjút röviddel azután készítették, hogy obama közel-keleti különmegbízottja, az északír konfliktus rendezésében jelentős szerepet vállaló George Mitchell a térségbe indult, ahol találkozik palesztin és izraeli vezetőkkel. Már tegnap az USA új ENSZ-nagykövete, Susan Rice új iráni tárgyalásokat kezdeményezett a vitatott atomprogramról.

Egy héttel ezelőtt, beiktatási beszédében Obama leszögezte: Amerika minden ország és minden ember barátja, aki békét és méltóságot keres, és készen áll ismét vezetni a világot. A muszlim világnak azt üzente, meg szeretné újítani a kapcsolatokat, a kölcsönös érdekekre és tiszteletre alapozva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.