BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felbonthatná-e valóban a közjegyző is a házasságot? Ismét rágódnak a Ptk.-n

Felbonthatná-e valóban a közjegyző is a házasságot? Nem kívánna-e a tervezettnél részletesebb szabályozást az egyesület? Ma és holnap ismét a leendő Ptk. megfontolandó rendelkezéseit tárgyalják meg a szakértők és a civil szféra képviselői az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium konferenciáján.

A szaktárca az új Polgári Törvénykönyv általános parlamenti vitájának lezárását követően – a szakmai vita folytatása érdekében – elkészítette az Országgyűléshez benyújtott előterjesztés változatát azokkal a módosító javaslatokkal, amelyeket támogatásra érdemesnek talált. Ez a dokumentum még nem kezeli a bejegyzett élettársakkal összefüggő alkotmánybírósági döntés következményeit, jóllehet minden bizonnyal az idevágó kérdések is terítékre kerülnek.

Mint ahogy szó lehet megint a házastársi hűségről, amelynek elhagyását a törvényszövegből sokan kifogásolták, ám azt ezúttal sem tartalmazza a tervezet. Magában foglalja viszont - hacsak néhány paragrafus erejéig is - az egyesület szabályozását, lehetővé teszi a házastársi tartás megváltását, korszerűsíti a zálogjogi nyilvántartást, és öröklési jogi könyve gondoskodik az örökhagyó túlélő szüleiről.

A kötelmek között több új nevesített szerződés kap helyet, így például a lízing és a faktoring vagy a közvetítői és üzletszerzői szerződés, amely átfogóan rendezi az ügynökök helyzetét, ekként alkalmazható lesz bizonyos speciális – például utazási vagy biztosításközvetítési, tőzsdei-alkuszi – ügyletek esetében is. A parlament februárban lát hozzá a törvényjavaslat részletes vitájához. A minisztérium célja, hogy nyilvánosan kontrollált, érdemi vita folyjék a leendő kódexről egészen a zárószavazásig.KK

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.