BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lebombázandó házba küldte a civileket az izraeli hadsereg az ENSZ szervezete szerint

Az ENSZ ma nyilvánosságra hozott jelentése szerint az izraeli hadsereg számtalan palesztin civilt egy olyan épületbe küldött, amelyet huszonnégy órával később bombával talált el, mintegy harminc ember halálát okozva ezzel.

Az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló szervezete (OCHA) ma hozta nyilvánosságra jelentését (pdf) nevezte az esetet – írja a Times Online.

A jelentésben az áll: az izraeli hadsereg több mint száz palesztint küldött egy Gáza város déli részén található épületbe, majd 24 óra elteltével lebombázta a házat. A támadásban 30 palesztin vesztette életét, a túlélőknek két kilométert kellett gyalogolniuk, míg kórházba nem szállították őket.

Az OCHA emellett beszámol arról, hogy a Nemzetközi Vöröskeresztnek nem volt elég ideje ahhoz, hogy megfelelően ellássa a korábban elzárt területeket – a szervezet összesen 30 embert menekített ki. A Vöröskereszt már tegnap nyilatkozott az esetről, "elfogadhatatlan magatartással" vádolva Izraelt. A segélyszervezet beszámolt arról, hogy egy házba két gyerek élt tizenkét holttest mellett, közöttük a két anya is.

Ugyanakkor a Vöröskereszt illetékese nem erősítette meg, hogy a fenti eset egyezne az OCHA által említettel és nem tett jelentést arról sem, hogy az izraeli hadsereg civileket bombázott volna.

Az ENSZ gázai szervezete, az UNRWA már bejelentette, hogy felfüggeszti a segélyszállítmányok küldését, miután két sofőrjét megölték.

A két hete tartó harcokban eddig mintegy nyolcszáz palesztin vesztette életét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tegnap 14 igen és egy tartózkodás mellett elfogadta az azonnal tűzszünetre felszólító nyilatkozatot.

Az Egyesült Államok korábban azzal fenyegetett, hogy él vétó-jogával, de végül megváltoztatta álláspontját, tartózkodásra módosítva a vétót.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.