BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oszlatott a rendőrség a kormány ellen tüntetők között - Zavargáshullám Kelet-Európában

Litván rendőrök könnygáz, kutyák és gumilövedékek bevetésével szorították vissza Vilniusban a kormány gazdaságpolitikája ellen tüntető tömeget a parlament épületétől - írja az MTI alapján az Index.

A hatóságok engedélyezték ugyan az épület előtti téren rendezett tiltakozó akciót, de amikor a résztvevők közül többen előbb hógolyókat és tojásokat hajigáltak a törvényhozás épületének ablakaira, majd köveket és palackokat, a rendőrség megkezdte a mintegy hétezer fős tömeg oszlatását. Néhány tüntetőnek sikerült áttörnie a rendőrkordonon és bejutnia a parlament épületének előcsarnokába, ott azonban az épület őrsége legyűrte őket.

A litván szakszervezetek szövetségének vezetői hangsúlyozzák, hogy nem akarják megdönteni a kormányt, de tűrhetetlennek tartják, hogy "a kormány a legszegényebb rétegekre akarja hárítani a gazdasági nehézségek zömét".

Egy másik balti államban, Lettországban zavargásba torkollott kedden egy kormányellenes tüntetés. Bulgáriában is voltak kormányellenes tüntetések a héten.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.