BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rakétateszt - India kontra Pakisztán, ismét

India közlése szerint sikeresen tesztelte a pakisztáni határ közelében Brahmos típusú szuperszonikus cirkálórakétáját.

A tesztelésre egy távoli sivatagban, a pakisztáni határ közelében került sor – tudósít a Reuters az indiai közlés alapján. A Brahmos típusú cirkálórakéta a hangsebesség 2,8-szorosával képes repülni, hatótávolsága 290 kilométer. A mostani hadgyakorlat 1998-ban India atomkísérleteinek helyszínéül szolgált. A Brahmos hagyományos vagy nukleáris robbanófej szállítására is képes.

A rakéta az indiai Brahmaputra és az orosz Moszkva folyók neveiből kapta típusjelét, ezzel jelezve, hogy a két ország együttműködésben fejlesztette ki.

Elemzők szerint a pakisztáni határ közelében végrehajtott rakétateszt figyelmeztető jel lehet a másik fél számára. A két ország viszonya a mumbai terrortámadásokat követően vált újra feszültté – India Pakisztánt vádolta a 179 áldozatot követelő merénylet elkövetésével.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.