BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Saját diktatúrát szeretne a román elnök az ellenzék szerint

Drasztikus alkotmánymódosítással gyakorlatilag elnöki rendszert alakítana ki Romániában Traian Basescu. Az elnök javaslataival nemigen értenek egyet a politikusok - bár egyes részleteit, így a közigazgatás újjászervezését hasznosnak tartják.

Az elnök tavaly alkotmányjogászokat bízott meg azzal, hogy készítsenek jelentést: hogyan kellene az alkotmányt módosítani annak érdekében, hogy a jelen és a jövő kihívásainak leginkább megfeleljen.

A Basescu által kinevezett bizottság már októberben befejezte munkáját, de a szakemberek által elkészített jelentést az államelnök csak a héten hozta nyilvánosságra. Basescu kijelentette: ha a kormány vagy a lakosság javasolja, azonnal kezdeményezi majd az alkotmánymódosítását, amelynek szerinte tíz lényeges kérdést kellene megoldania – írja a Népszabadság.

Ezek: a koherens félelnöki rendszer bevezetése, a parlament-feloszlatási mechanizmusok meghatározása, az egykamarás törvényhozásra való áttérés, a parlamenti mentelmi rendszer megszüntetése bűncselekmények esetében, a sürgősségi kormányrendeletek által történő kormányzás drasztikus korlátozása, az ország új területi-közigazgatási felosztása és igazi helyi autonómia kiépítése, az Alkotmánybíróság megbízhatóságának visszaállítása, a kötelező népszavazás bevezetése, az igazságügy szakmai vezetését ellátó Legfelső Bírói Tanács szerepének és szerkezeti felépítésének újragondolása, illetve az állampolgári jogok világos definiálása.

Az ellenzék szerint Traian Basescu valójában azt szeretné elérni, hogy az államfő feloszlathassa a törvényhozást, ellenőrizhesse az igazságszolgáltatást, és a mentelmi jog átalakításával politikai ellenfeleit - az igazságügyi intézmények segédletével - kivonhassa a politikai életből. Egyszóval tehát azt, hogy félelnöki rendszer néven létrehozza a saját diktatúráját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.