BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

17 ezer amerikai katona indul Afganisztánba

Barack Obama bejelentette első jelentős katonai döntését, melynek értelmében 17 ezer katonát küldenek Afganisztánba a kritikus helyzet stabilizálására. Az országban szolgáló amerikai parancsnok két hónapja 30 ezer plusz katonát kért.

Az elnök közlése szerint Afganisztán az elmúlt időszakban nem részesült kellő stratégiai figyelemben és utánpótlásban, ezért az újabb 17 ezer fős kontingens elindítása létfontosságú a helyzet stabilizálás érdekében – tudósít az AFP.

A Fehér Ház az augusztusi választások előtt küldené Afganisztánban az újabb csapatokat, jelentősen megnövelve ezzel a most 38 ezer fővel képviselt amerikai haderőt. Tizenkétezren kora tavasszal érkeznek, további ötezren később kapnak értesítést a küldetés időpontjáról. A jövő harcászati döntéseit illetően egy magas rangú katonai szakértő úgy nyilatkozott: biztosan nem kerül sor újabb csapatmozgásokra, mielőtt az afganisztáni és pakisztáni stratégia teljes felülvizsgálatára nem kerül sor. Az átdolgozást az informátor szerint az április NATO csúcs előtt be kell fejezni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.