BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

2800 milliárd forint értékű arannyal üzletelt az FTC befektetőjének képviselője?

A Ferencváros skót befektetőjét képviselő Szász András az interneten tavaly felbukkant dokumentumok szerint 1989-ben egy osztrák–magyar vegyesvállalat képviseletében ötszáz tonna arannyal üzletelt – írja az Index. Szász a dokumentumok eredetiségét elismeri, az aranyüzlet azonban szerinte átverés volt.

A dokumentum ötszáz tonna arany 1989-es adásvételéről szól, amiben közvetítő az osztrák–magyar vegyesvállalat, a Plantronik, az eladó pedig egy Leo Emil Wanta nevű amerikai üzletember. A társaság képviseletében Szász András írta alá a dokumentumokat, akinek még a korabeli útlevélmásolatát is közzétették, és egy weboldalon „a budapesti KGB-főnökként” emlegették.

Az aranyüzletről szóló dokumentumok az Index által megkérdezett szakértők szerint akár eredetiek is lehetnek, azt leszámítva, hogy ötszáz tonna arany irreálisan nagy tételnek számít, ekkora mennyiség a legtöbb nemzeti banknak is becsületére válna. Egy tonna arany jelenleg nagyjából húszmillió eurót ér a világpiacon, ötszáz tonna tehát tízmilliárd euró, azaz 2800 milliárd forint értékű lenne. Szász az Indexnek elismerte, a dokumentumok eredetiek, és valóban ismerte Leo Emil Wantát annak idején, ám az általa hozott aranyüzlet átverésnek bizonyult. „Wanta megkeresett, hogy van egy letétbe helyezett aranykészlet az Egyesült Államokban, szeretné megvásárolni és eladni, segítsünk neki ebben a dologban” – meséli Szász.

Az arany meglétét közjegyző által hitelesített okirat tanúsította, ezt Wanta egy izraeli üzletembertől vette, ő pedig egy Fazekas Attila nevű kanadai úrtól. Az arany eredetét Wanta úr titkosan kezelte, később kiderült, hogy ő sem ismerte. Bizonyos dokumentumokat azonban átadott. „Nyilvánvaló szélhámosság volt, valaki kreált egy dokumentációt, hogy van ennyi arany, közjegyzővel hitelesíttette, és eladta mint kizárólagos lehetőséget. Sok ilyen átverés volt és van, emberek megpróbálnak úgy pénzt keresni, hogy nem létező árura egy viszonylag kisebb összegért kizárólagosságot adnak, ami a később várható haszonhoz képest elhanyagolható befektetésnek tűnik.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.