BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A provokáció nem segíti a kapcsolatépítést! - A szócsatát Észak-Koreának be kell fejeznie

Hillary Clinton koreai körútján kijelentette: Észak-Koreának abba kell hagynia a szócsatákat Déllel, a provokáció ugyanis nem segíti a kapcsolatépítést az Egyesült Államokkal. Az amerikai külügyminiszter a kommunista állam szegénységét a demokratikus Dél-Korea fejlettségével állította szembe.

Az amerikai fél határozottságát jelzi, hogy egy új posztot alakított ki Washington Észak-koreai politikájának felügyeletére, a feladatot a volt karrierdiplomata, Stephen Bosworth látja el – jelenti az AFP.

Miután Hillary Clinton Dél-koreai partnerével, Yu Myung-Hwannal tárgyalt, kijelentette: Észak-Koreának be kell fejeznie a provokatív szócsatákat déli szomszédjával és eleget kell tennie korábbi ígéreteinek az atomfegyverek leszerelése terén. Az amerikai külügyminiszter kiemelte, mekkora a kontraszt a demokratikus és virágzó dél, valamint az autokratikus és szegény észak között.

Clinton szokatlanul éles hangon nyilatkozott arról, hogy Észak-Korea nem találja a folytatás biztos útját, amellyel Kim Jong-Il távozásával számolni kell. A miniszter ugyanakkor a jelenlegi kormánytól azt várja, hogy újra csatlakozzon a hatoldalú tárgyalásokhoz

Szöul közlése szerint jelenleg a Taepodong-2 rakétáit teszteli, amelyekkel elvileg akár Alaszkát is elérheti. Dél-Korea leszögezte: célba veszi Észak támaszpontjait, ha hajóit a kommunista ország megtámadja a Sárga-tengeren. A bejelentés válasz Észak-Koreának, amely korábban azt állította, hogy bármikor fegyveres konfliktus törhet ki a két ország között a tengeren.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.