BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Schröder Iránba utazott: gázról vagy nukleáris programról tárgyal?

Gerhard Schröder volt német kancellár, jelenleg az épülő Északi Áramlat gázvezeték üzemeltető társaságának felügyelő bizottsági elnöke Iránba utazott - jelentette pénteken a Kommerszant című orosz gazdasági lap.

A látogatásról legelőször a német külügyminisztérium szóvivője szólt január végén azzal, hogy Schröder az iráni nukleáris programot illető német álláspontot fejti majd ki. Ezt Teheránban siettek cáfolni, majd Schröder munkatársai tudatták, hogy a csütörtökön kezdődött látogatás nem hivatalos, hanem inkább üzleti- és magánjellegű, és nyitott kérdés, hogy találkozik-e majd iráni vezetőkkel.

A Vedomosztyi úgy vélekedett: nem kizárt, hogy a Teherán régi barátjának számító Schröder megpróbálhatja rábírni Iránt, hogy ne az európaiakkal alkudjon meg arról, hogy gázt szállít a Nabucco vezetékhez, hanem a Gazprom Déli Áramlat projektjét részesítse előnyben.

A Kommerszant német forrásokat idézve azt írta: nyilvánvaló, hogy Schröder az utat egyeztette Walter Steinmeier német külügyminiszterrel, aki korábban mellette dolgozott, s ősszel Angela Merkellel szemben kancellárjelöltként indul az őszi választásokon.

A lap arra is emlékeztetett, hogy Merkel és külügyminisztere Iránnal kapcsolatos álláspontja alapvetően eltér: Merkel újabb szankciókat helyezett kilátásba, ha Teherán nem mond le nukleáris programjáról, a német diplomácia vezetője viszont az iráni vezetéssel való kapcsolatok építésére törekszik, s erre felhasználhatja Schröder útját, hiszen a volt kancellárról köztudott, hogy jó viszonyban van az iráni politikai elittel.

Európában pedig egyre népszerűbb az a nézet, hogy élénkíteni kell az Iránnal való tárgyalások folyamatát, tekintettel arra, hogy az ország nagy gáztartalékokkal rendelkezik, s hozzájárulhat Európa ellátásához a Nabucco vezeték útján. Legutóbb Ferran Tarandellas, az EU-Bizottság energiaügyi szóvivője nyilatkozott úgy, hogy nem kizárt Irán részvétele a Nabuccóban, és az EU diplomáciai erőfeszítéseket tesz a nukleáris probléma megoldására.

Valójában az iráni gáz Európába szállításáról szóló tárgyalások már javában folynak, a napokban például Jordan Popov bulgár külügyminiszter tárgyalt Teheránban országa gázvásárlási szándékáról és ennek kapcsán vendéglátói közölték: tekintettel az energetika terén lezajlott legutóbbi eseményekre Irán kész gázt szállítani Bulgáriának és Európának is, sőt, az energiahordozók alternatív szállítójává válhat Európa számára, beleértve a Nabuccót is.

A lap idézte Valerij Nyesztyerovot, a Trojka Dialog befektető társaság elemzőjét, aki úgy vélte, Schröder azt szondázza, mit tervez Irán a gázipar fejlesztése terén, s bár dokumentumok aláírására nincs felhatalmazása, nyilvánvalóan nem dolgozik majd a Déli Áramlat ellen.

Egy német elemző csodálkozását fejezte ki a lapnak amiatt, hogy az útról alig tudni valamit, s úgy vélte, a volt kancellár pártbeli társai azért nem verik nagydobra a látogatást, mert a választások előtt nem túl kedvező, hogy Schröder az utóbbi időben kizárólag a Gazprom mellett emelte fel a szavát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.