BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Bokros és Habsburg nem esik majd egymásnak a kocsmában"

Az MDF-en belül még egyik támogatója által is szent őrültként aposztrofált közgazdászprofesszor, illetve a Medgyessy-kormány exnagyköveteként is dolgozó Habsburg-sarj brüsszeli jelölését Katona Kálmán MDF-es képviselő a párton belüli zavarodottság jelének tartja -írja a HVG.

„Bokros Lajos és Habsburg György nem fog az első brüsszeli kocsmában egymásnak esni amiatt, vajon a válságkezelés avagy a monarchia helyreállítása a sürgetőbb-e Magyarországon” – igyekezett elütni Csapody Miklós, az MDF parlamenti képviselője a HVG kérdésének élét: miként fér majd meg két ennyire eltérő hátterű személyiség adott esetben a Fórum brüsszeli delegációjában?

Az Orbán-kabinet egykori közlekedési minisztere már a gazdaságpolitika alapkérdésében sem ért egyet az újdonsült listavezetővel, mondván: „most éppen nem elvenni, hanem a fogyasztást serkenteni kellene”. Katona nem csak azt kifogásolja, hogy az elnökség az MDF eddigi brüsszeli képviselőjének Olajos Péternek a távollétében hozta meg a döntést. Korábban ugyanis csak arról volt szó, hogy a párt olyan húzónevet keres majd a lista élére, aki valójában nem szándékozik kimenni Brüsszelbe. Időközben azonban kiderült, Bokros igényt tart az EP-mandátumra.

A Bokros és a Habsburg név ráadásul eddig elérhetetlen, tőkeerős támogatói csoportok ajtaját is megnyithatja az MDF előtt, amelynek szponzorációs hátterét sürgősen újjá kell építeni.

Sikeres lehet az MDF EP listája

A megkérdezettek 14 százaléka elképzelhetőnek tartja, hogy a Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter vezette MDF-listára szavazzon - derül ki a Medián HVG-ben ismertetett közvélemény-kutatásából.

A legnagyobb arányban az MDF szavazók - 71 százalék - szavaznának a Bokros féle listára, de az MSZP szavazók - 20 százalék -, és a Fidesz támogatóinak 10 százaléka is elképzelhetőnek tartja, hogy a volt pénzügyminiszter által vezetett listára szavazzon.

A Medián szerint, két nappal a hivatalos jelölés után már a választók 77 százaléka tudta, ki a párt EP-listavezetője.

Az MDF EP-listája

Bokros Lajos közgazdász professzor, Habsburg György volt nagykövet, Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag, a külügyi kabinet vezetője, Joó Szabolcs, az MDF számvizsgáló bizottságának elnöke, európai uniós pályázati szaktanácsadó, Dávid Ibolya MDF-elnök, Járai Zoltán, az MDF II. kerületi szervezetének tagja, közlekedési szakértő, Pusztai Erzsébet, az MDF népjóléti kabinetjének vezetője, Nagy Tamás, soproni MDF-elnök, szociálpolitikai szakértő, Farkas Péter, az MDF ifjúsági és sport kabinetjének vezetője és Kemény Attila, az MDF környezetvédelmi kabinetjének vezetője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.