BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elbukott a KRESZ-módosítás: nem kell lassítani a zebránál?

Elbukott a rendőrség KRESZ-t módosító javaslata a tárcaközi egyeztetéseken, így várhatóan mégsem írja majd elő jogszabály, hogy 20 méterrel a zebra előtt 30 kilométeres sebességre kell lassítaniuk az autósoknak.

A közlekedési tárca elvetette a rendőrség azon KRESZ-módosítási javaslatát, hogy a jövőben a lámpával nem védett zebrák előtt 20 méterre az autósoknak kötelező legyen 30 kilométer per órára csökkenteni a sebességet - írja a Népszabadság.

A rendőrség tavaly májusban állt elő ezzel a javaslatával, közvetlenül azután, hogy Pécs kertvárosában egy autós a zebrán halálra gázolt egy babakocsit toló nagymamát. Az aszszony és a kisbaba is meghalt. "Ausztriában tíz autós közül hét akkor is megáll a zebra előtt, ha a gyalogos még nincs egyértelmű elsőbbségi helyzetben, nálunk ezzel szemben tízből nyolc akkor sem, ha a gyalogos már lelépett az úttestre" - így érvelt a rendőrség a szigorítás mellett.

A közlekedési tárca szerint azonban ez bizonyosan nem jó megoldás. Már csak azért sem, mert szerintük nem vált be az a korábbi KRESZ-módosítás sem, amely a vasúti átjárókon való áthajtás előtt tette kötelezővé az autósoknak a sebesség csökkentését.

A rendőrség ezt vitatja. Álláspontjuk szerint a tragédia végkimenetele szempontjából majdnem mindegy, hogy mekkora sebességgel hajt egy több száz tonnás szerelvény elé egy autó. A vasúti átjárókban amúgy is elsősorban azért írtak elő sebességkorlátozást, hogy rákényszerítsék őket: nézzenek körül, mielőtt a sínekre hajtanak. Ha valaki nem néz körül, vagy ha a fénysorompó piros jelzése ellenére a sínekre hajt, akkor már nincs mit tenni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.