BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Írország összezár a terroristákkal szemben

A észak-ír szakszervezetek országos felhívást adtak ki, amelyben a támadásokat elkövető IRA-frakciók elleni tüntetésre szólítanak. Az észak-ír protestáns-katolikus koalíció vezetői a terrorakciók következtében minden korábbinál egységesebbek.

Az észak-ír szakszervezetek mellett a négy legnagyobb egyház (római katolikus, presbiteriánus, anglikán, metodista) vezetői is arra szólítottak fel az észak-ír közösséget: ítélje el a katonák és a rendőr ellen végrehajtott támadásokat – jelenti az AP.

A brit protestánsok és az ír katolikusok 22 hónapja alkottak egységkormányt. Eddig kétszer is törölték a befektetések ösztönzését célzó amerikai körútjukat, most viszont Peter Robinson és Martin McGuinness – a korábbinál jóval nagyobb figyelem mellett – elutaztak az Egyesült Államokba.

A támadások mindenesetre már hatottak a politikára: minden korábbinál közelebb került egymáshoz az elszánt protestáns Robinson és az IRA veterán McGuinness. Az észak-ír miniszterelnök és helyettese a terrorakciókat megelőzően soha nem jelent meg együtt a nyilvánosság előtt, most azonban az észak-ír rendőrfőnökkel hármasban tartottak sajtótájékoztató és szólítottak fel a tiltakozásra.

A magát Real IRA-nak nevező terrorcsoport két katonát ölt meg egy Belfast közelében található katonai bázis előtt, tegnap pedig egy Continuity IRA-ként ismert szervezet ölt meg kivégzésszerűen egy autójában várakozó rendőrt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.