BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyurcsány Veresre bízta a Malév megmentését - Megállapodás a Déli Áramlatról

Veres János pénzügyminiszter Moszkvában marad még egy napig, tisztázni a részleteket Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel.

A magyar-orosz kormányközi konzultáción nagyon sok kérdést vitattak meg, és nagyon kevés politikai téma szerepelt - jelentette ki magyar újságírók előtt Gyurcsány Ferenc moszkvai tárgyalásai után kedden, és a napirenden szereplő témák közül a legfontosabbnak az energiabiztonsági tényezőt jelentő gáztároló építését nevezte.

Hangsúlyozta: Magyarország mindig azon volt, amellett érvelt partnereinek, hogy Oroszországgal tárgyalni kell, mostanra azonban megszűntek az ezzel kapcsolatos viták, és most már mindenki tárgyal vagy tárgyalni akar Moszkvával. Úgy vélte, ennek nyomán az Oroszországhoz fűződő kapcsolat kikerül majd a magyarországi belpolitikai vitákból is.

A Malév finanszírozásáról kérdésre elmondta: a Malévnak működőképesnek kell lenni. Finanszírozása azonban részben technikai kérdés is, ezért úgy döntött, hogy Veres János pénzügyminiszter Moszkvában marad még egy napig, tisztázni a részleteket Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettessel. Korábban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő a sajtóértekezleten kérdésre azt mondta: az erre vonatkozó orosz döntés megszületett.

Gyurcsány Ferenc újra megállapította, hogy az energiaügy a kétoldalú gazdasági kapcsolatokban kulcsfontosságú kérdés. A paksi atomerőmű majdani felújítása és bővítése iránt számos ország jelezte érdeklődését, mondta. Hozzátette azonban, hogy bár hamarosan határozati javaslatot terjesztenek a bővítés kérdéséről a parlament elé, a határozattól a megvalósításig még sok év telik majd el.

Kérdésre a gázvezeték és az épülő tároló költségeiről a magyar kormányfő kifejtette: a tároló költségei fele-fele arányban oszlanak meg, az orosz fél adja a vezetékrendszer működtetéséhez szükséges úgynevezett párnagázt, a magyar fél pedig Magyarországon kitermelt gázzal tölti fel a tárolót. Megismételte, hogy a tárolók építése jelentős energiabiztonsági kérdés, ugyanis az összkapacitás Magyarország fél évi gázszükségletének megfelelő mennyiség lesz. A költségek mintegy 100-200 millió dollárt tesznek ki, mondta, de hozzátette: erről nem tud pontos adatot közölni, mivel vállalati forrásokból épül.

A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakasza fele részben orosz, fele részben magyar tulajdonban lesz, mivel ehhez Magyarország ragaszkodott, olyannyira, hogy jelezte: ha az orosz fél ragaszkodik a többségi tulajdonhoz, nem lesz megállapodás. Ennek megfelelően a döntéseket is közösen hozzák majd meg, és a költségek is ilyen arányban oszlanak meg. Úgy vélte, a vezeték és ezen belül a magyarországi szakasz építési költségeiről egyelőre nehéz bármit mondani, mert még a nyomvonalat sem jelölték ki. Hozzátette: Putyin kormányfő azt mondta, a vezeték építése Magyarországnak várhatóan a teljes költség mintegy 10-15 százalékába kerül. Putyin kormányfő szerint a teljes költség mintegy 10 milliárd eurót tesz ki.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a kedden aláírt megállapodás nyomán a vezeték magyarországi szakaszának tervezésére, építésére és üzemeltetésére megalakuló cég minimális, néhány millió forintos alaptőkével jön létre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.