BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiáll bankjai magyar leányai mellett Ausztria - ígérte Gyurcsánynak Faymann

Werner Faymann az új osztrák kancellár egyetértett Gyurcsány elképzeléseivel és megígérte: Ausztria kiáll bankjai magyar leányvállalatai mellett is.

"A globális gazdasági válság kezelésére nem csak nemzeti válaszlépések kellenek" - értett egyet Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök és Werner Faymann új osztrák kancellár csütörtökön Budapesten a két politikus első hivatalos találkozóján. "Mint ahogy az influenzajárvány úgy a válság sem áll meg a határokon, ezért a nemzeti lépések mellett regionális, uniós szintű és globális válságkezelésre is szükség van" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a találkozó után.

A magyar kormányfő kiemelte: nemzeti szinten Ausztria és Magyarrszág is kellő válaszokat adott a gazdasági válság kihívásaira, azonban uniós szinten és globális szinten még nem született megfelelő elhatározás a válság leküzdésére. "Ezért mutattam be Brüsszelben javaslataimat, amelyeknek céljaival osztrák kancellár is egyetértett" - mondta Gyurcsány.

Ausztria szeretné, ha az Európai Unió a következő tanácsi ülésén rögzítené, hogy az európai stabilitás közös ügy. Az európai bankokat és intézményeket is fel kell szólítani, hogy segítsenek, nézzék meg, milyen keretek között tudják a szükséges pénzügyi eszközöket rendelkezésre bocsátani. Egyértelművé kell válnia: az Európai Uniónak az a szándéka, hogy a gazdasági válságban minden tagállamnak és kereskedelmi partnernek segítsen - jelentette ki Werner Faymann.

Ausztria minden olyan javaslatot támogat, amely az Európai Tanácshoz eljut és nagyobb stabilitást biztosít. A kezdetek óta azokat támogatjuk, akik azt mondják, hogy közös intézkedésekre van szükség - mondta a kancellár.

Werner Fayman kiemelte, hogy az osztrák bankok esetleges veszteségeinek ellensúlyozására Ausztria már korábban létrehozott egy 15 milliárd eurós bankmentő csomagot, de ezenkívül is létrehoztak egy 100 milliárd eurós alapot, amelyhez bármely osztrák bank hozzáfér. "Eddig azonban mindössze két bank élt a lehetőséggel, így a csomagnak összesen alig 20 százalékát használtuk fel" - jelentette ki Werner Faymann. Kiemelte, hogy a csomag lehetőséget biztosít a bankoknak arra is, hogy ellensúlyozzák kelet-európai  - és magyar - leánybankjaik esetleges veszteségét is.

A két politikus budapesti találkozóján egyaránt kiemelte, hogy a két ország kapcsolatai kiválóak, érintették azonban a közös környezetvédelmi kérdéseket is. "A Rába-szennyezés ügye lassan rendeződni látszik, azonban ha a Heiligenkreuzba tervezett szemétégető a jelenlegi tervek szerint valósul meg, az konfliktusokat szülhet a két ország között" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.