BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Konfliktusokkal teli lehet a Surányi, Simor, Gyurcsány felállás

A Népszabadság felmérése szerint az eddig felmerülő miniszterelnök-jelöltek közül Surányi György tudhatja a legnagyobb támogatást a magáénak. Ugyanakkor a volt MNB-elnök viszonya sem Gyurcsány Ferenccel, sem Simor András jegybankelnökkel sem felhőtlen.

A Mediánnak a Népszabadság megbízásából készített felméréséből kiderül: a miniszterelnök jelöltek közül Surányi György a legelfogadottabb a magyar lakosság körében. A volt jegybankelnök mind az MSZP, mind a Fidesz szavazótáborában a legnagyobb támogatottságot érte el. A megkérdezettek 67 százaléka úgy gondolja, meg tudja ítélni Surányi alkalmasságát, ezzel Kiss Péter és Bajnai Gordon mögött, Simor Andrással fej fej mellett végez. A felmérés szerint a lakosság 47 százaléka úgy gondolja, Surányi alkalmas lehet a miniszterelnöki posztra – az MNB egykori elnöke fejhosszal vezet a második legjobb eredményt elérő (42 százalék) Simor András előtt.

Kérdés azonban, hogy Surányi György hogyan tudna együttműködni az MSZP-elnök Gyurcsány Ferenccel? Kettejük kapcsolata akkor romlott meg, amikor Gyurcsány Ferenc az őszödi beszédben gúnyos megjegyzést tett arra, hogy Surányi a minimálbér adómentességének átalakítására tett javaslatban nem vette figyelembe, hogy az adójóváírási rendszert is át kell alakítani, amely összesen 230 milliárd forintos költséggel jár.

Surányi György emellett élesen bírálta Simor András tevékenységét is. Mint arról a Figyelő beszámolt, a közgazdász egy konferencián leszögezte: ellentmondásosak a jegybank vezetőinek kijelentései és cselekedetei. Surányi szerint hiba volt a forint árfolyamcéljának eltörlése, egy kis nyitott gazdaságban ugyanis a monetáris politika önmagában nem hatékony. Surányi emellett azt is kifogásolta, hogy az MNB 2008 májusában 243 forintos eurónál kamatot emelt és ezzel 228-ra erősítette az árfolyamot.

A közgazdász szerint ezzel azt az üzenetet közvetítette a Nemzeti Bank, hogy érdemes devizhitelt felvenni, mert a kamatkülönbözet mellett az árfolyamon is lehet nyerni. Az ellentmondásos viselkedés példájának tartja Surányi azt is, hogy míg októberig az árfolyam gyengülését követte a kamatemelés, addig 286-os eurónál az MNB kamatot csökkentett. Korábban azt hihette mindenki, hogy a Jegybank nem engedi el az árfolyamot, de nem így történt.

Részlet az Őszödi beszédből

"Odajön Surányi Gyuri barátunk, hogy ő neki megvan, hogyan kell átalakítani úgy a minimálbér adómentességét, hogy közben fent lehessen tartani az igazságosságot. És dolgozunk sokáig vele. Vagy elküldi a papírját, amelyen kiszámolja, és kiderül, hogy minden nagyon jó, csak azt nem tudja, hogy létezik az adójóváírás intézménye ma Magyarországon, és azt is át kell alakítani, és az 230 milliárd forint összességében."

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.