BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Nagy a valószínűsége", hogy koreai rakétát lő le az USA

Walter Sharp tábornok, az Egyesült Államok Dél-Koreában állomásozó haderejének parancsnoka úgy nyilatkozott: Észak-Korea a bejelentett műhold fellövésekor a hordozón kívül több rakétát is fellőhet.

"Amikor Észak-Korea utoljára tesztelte nagy hatótávolságú rakétáját, hat másikat is kilőtt. Most erősen figyeljük, mit tesznek április negyedike nyolcadika között és felkészülünk rá" – mondta az AFP-nek Sharp tábornok, aki elképzelhetőnek tartja, hogy a kommunista ország ismét hasonló akcióra készül a kommunikációs műhold fellövésének álcája mögött.

Timothy Keating, a Csendes-óceáni haderő admirálisa úgy vélte, bármilyen, az Egyesült Államokat fenyegető rakéta elhárítására képes a rakétavédelmi rendszerük. Joe Lieberman szenátor kérdésére: mekkora a rakéta lelövésének esélye, az admirális úgy válaszolt: erre nagy az esély.

Japán korábban már jelezte: kész rakétavédelmi rendszerének újrapozícionálásra és arra, hogy bármely, a területe felé tartó támadást elhárítson. Az amerikai admirális beszámolója szerint az Egyesült Államok 64 Patriot rakétát állomásoztat a Koreai félszigeten, Dél-Korea pedig most rendelt további 24 rakétát. A hírügynökség adatai szerint Észak-Korea több mint 800 rakétát tudhat magáénak. A kommunista ország közölte: kész háborút indítani, ha akadályozzák a műhold feljuttatását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.