BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több száz letartóztatás - Zavargások Pakisztánban

Asif Ali Zardari amerikaiak által támogatott kormánya több száz ellenzéki aktivistát tartóztatott le és betiltotta a tüntetéseket. Az egyre erősödő ellenzéki aktivitás tovább gyengítheti Zardari amúgy is instabil kabinetjét a nukleáris fegyverrel rendelkező országban.

"Nem pihenhetek, amikor Pakisztán a katasztrófa felé sodródik. Nem köthetünk kompromisszumot, amikor minden intézményünket tönkreteszik, a rendszer pedig az összeomlás felé halad" – idézi az AP a legnagyobb ellenzéki párt vezérét, a meggyilkolt Benazir Bhutto özvegyét.

Nawaz Sharif és támogatói szeretnék, ha Zardari elnök visszaállítaná azon a bírók jogait, akiket a volt elnök, Pervez Musharraf távolított el még 2007-ben. Az elnök azonban nem hajlandó erre, mivel vélhetően attól tart, hogy ebben az esetben vizsgálat indulna ellene korrupció gyanúja miatt.

A múlt hónapban a Legfelsőbb Bíróság megtiltotta, hogy Sharif és bátyja közhivatalt viseljen, a döntés óriási felháborodást keltett az ellenzéki vezér támogatói körében. Az aktivisták a nagyobb városokban gyűltek össze, a pakisztáni kormány eddig mintegy háromszáz demonstrálót letartóztatott és betiltotta a gyűléseket. Az elemzők szerint a kormány lépései azt mutatják, hogy Zardari egyre inkább a tekintélyelvű uralom felé mozdul.

Nagy-Britannia békére szólította fel Pakisztánt, mondván, a belháború eltereli a figyelmet az országot veszélyeztető terrorszervezetekről. Az Egyesült Államok eddig nem foglalt állást az ügyben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.