BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb négyezer katonát rendel a NATO Afganisztánba

Jaap de Hoop Scheffer, a NATO főtitkára bejelentette: az augusztusi választások idejére mintegy négyezer fővel növelné a katonai jelenlétet a szervezet Afganisztánban.

Jelenleg egy 70 ezer külföldi katonából álló kontingens tartózkodik Afganisztánban, akikhez az év folyamán még 17 ezer amerikai katona csatlakozik. A Reutersnek nyilatkozva a NATO főtitkára azt mondta: mintegy négyezer fővel emelnék meg a katonai jelenlétet az augusztusban tartandó választások idejére az országban.

A 2001-es amerikai invázió óta most a legmagasabb az erőszakos cselekmények aránya Afganisztánban. Az ENSZ adatai szerint csak a múlt évben mintegy ötezer ember vesztette életét, közülük kétezer civil halt meg a támadások során. A NATO korábban már sürgette a tagországokat: küldjenek újabb ideiglenes haderőket a választások biztosítására, eddig azonban csak Németország közölte, hogy hatszáz fővel megnöveli katonai jelenlétét az országban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.