BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Az euró nem játékpénz!" - Barroso rászólt Vatikánra

"Az euró nem játékpénz, igazi valuta!" – idézi JosÈ Manuel Barrosót, az EU Bizottságának elnökét a nol.hu. A portugál politikus felszólította Vatikánt, hozzon forgalomba eurókat, melyeket eddig kizárólag a pénzgyűjtőknek szánt.

A vatikáni postahivatalban a visszajárót nem vatikáni euróban adják - emeli ki cikkében az internetes portál.

Eddig három euró-éremszériát bocsátott ki Vatikán: egyet II. János Pál arcmásával, egyet halála után az új pápa megválasztásáig az egyházat vezető camerlengo, illetve egy szériát az ezután megválasztott XVI. Benedek képével. A jelenlegi 8 érmés szettet, melynek összértéke 3,88 euró, 30 euróért árulják.

A Bizottság most pontos szabályokat szabott Vatikánnak: euróinak egyik felét forgalomba kell hoznia, csupán másik felét szánhatja a numizmatikusoknak; az eurók díszítését pedig 15 évenként változtathatja meg.

Európában a Vatikánon kívül még két miniállam, Monte Carlo és San Marino vezette be saját euróját anélkül, hogy az eurózóna tagja lenne.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.