BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Észak-Korea az ENSZ-szel szemben is kitart atomprogramja mellett

Észak-Korea mai bejelentése szerint bojkottálja a hatoldalú tárgyalásokat és visszaállítja nukleáris létesítményeinek működőképességét, hogy így tiltakozzon az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése ellen.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte a kommunista országot, amiért az kommunikációs műhold fellövése ürügyén tesztelte nagy hatótávolságú hordozórakétáját. A szervezet döntésére válaszul az Észak-koreai külügyminiszter tiltakozását fejezte ki, mondván: a döntés súlyosa sérti népe méltóságát – idézi az AP.

Kína, Japán, az Egyesült Államok, Oroszország és Dél-Korea folytatja a térség nukleáris kérdéseivel kapcsolatos hatoldalú tárgyalásokat, amelyeken azonban Észak-Korea a mai közlés szerint nem vesz részt. A bejelentés egyúttal azt is tartalmazza, hogy a kommunista ország semmilyen, a tárgyalásokon meghozott döntést nem tekint magára nézve kötelezőnek és az ország ismét működésbe állítja nukleáris létesítményeit.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők egyetértettek abban, hogy Észak-Korea jelenleg csak a fenyegetés taktikáját alkalmazza és egy idő után kénytelen lesz újrakezdeni a tárgyalásokat, ha nem így tesz, azzal még jobban elszigeteli az országot a nemzetközi közösségtől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.