BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gašparovič nyerte a szlovák elnökválasztást

A szavazatok 55,53 százalékával újabb öt évre Ivan Gašparovič Szlovákia köztársasági elnöke a szombati államfőválasztás - egyelőre nem hivatalos - végeredménye szerint.

A parlamenti ellenzék - köztük a magyar párt - által támogatott Iveta Radičová 44,47 százalékot szerzett. A részvételi arány 51,67 százalék; a március 21-i első fordulóban a 44 százalékot sem érte el. A szlovák Központi Választási Bizottság várhatóan vasárnap délelőtt tíz óra körül hirdeti ki a hivatalos végeredményt - írja a Hírszerző az FH jelentése alapján.

Az első regionális bontású adatokból kitűnik, hogy Dél-Szlovákiában nagy volt a részvételi arány, a magyarlakta régiók és a nagyvárosok határozottan Radičová-pártiak. Gašparovič elsősorban az észak- északkelet-szlovákiai régióban győzött. A legtöbb elemző szerint a választások második fordulójára mindeképpen nagy hatást gyakorolt az, hogy a kampányban előtérbe került a magyar kártya, vagyis a szlovák választók magyarokkal, dél-szlovákiai magyar autonómiával riogatása. Igaz, ez mindkét oldalon mozgósította a választókat.

Radičová egyelőre általános válaszokat adott a kérdésre, miként próbálja meg kamatoztatni csaknem egymilliós elnökjelölti támogatottságát további politikusi pályáján. Nem zárja ki azt sem, hogy indul a legerősebb ellenzéki párt, MikulᚠDzurinda kétszeres volt kormányfő Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniójának elnöki posztjárért, de azt sem, hogy öt év múlva ismét indul az államfőválasztáson. Gašparovič ismét hitet tett a jelenlegi kormány két erősebbik pártja, az őt támogató, Robert Fico vezette szociáldemokrata Smer és Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja mellett.

A 68 éves Gašparovič jogi végzettségű. A 90-es években Vladimír Mečiar háromszoros exkormányfő jobbkeze volt, később azonban összekülönböztek, s 2004-ben Gašparovičot - Mečiar ellenében - elnökkké választották. Szlovákiában 1999 óta közvetlen, tehát nép általi elnökválasztás van, elsőként így Rudolf Schuster jutott mandátumhoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.