BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Moszkva: Abszurd provokáció a NATO hadgyakorlat Grúziában

Moszkva arra kérte a NATO-t, ne tartsák meg a jövő hónapra tervezett, tizenkilenc országot és 1 300 katonát mozgósító hadgyakorlatot Grúziában, mivel az szerintük akadályozza a kapcsolatok újjáépítését a Szövetséggel.

A NATO május hatodika és június elseje között tartana hadgyakorlatot az országban, amely a jövőben számíthat arra, hogy felveszik a szövetség tagjainak sorába, és amelynek területét tavaly augusztusban Oroszország megszállta.

A NATO és Oroszország a megszállást követő konfliktus nyomán megszakította kapcsolatát, amelyet azóta sem állítottak helyre.

Oroszország NATO-nagykövete a Reuters kérdésére válaszolva abszurd provokációnak nevezte a NATO lépését, hozzátéve, hogy a hadgyakorlat elhalasztására vagy törlésére kérte a Szövetség főtitkárát. Dmitrij Rogozin úgy fogalmazott: nem szeretnék, ha az orosz-NATO kapcsolatok helyreállítását megelőzően katonai akciókat hajtanának végre a határmenti Grúziában.

A nagykövet nem fogadta el a NATO azon érvelését sem, miszerint a hadgyakorlatot még a grúz megszállás előtt tervezték be, mondván: a háború vis maior és abszurd ötlet olyan országban hadgyakorlatot tartani, amely nemrég esett át egy ilyen konfliktuson.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.