BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuschlag-per: "nem értett egy szót sem”, és nem tudja" - Tanúkat hallgattak meg

A különböző ifjúsági pályázatokon pénzt nyert egyesületek tagjainak tanúkihallgatásával folytatódott a Zuschlag-per a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon hétfőn.

Mindannyian tagjai voltak az ISZM-nek, de a taggyűlési jegyzőkönyvben nem az ő aláírásuk szerepel. Egyikük azt mondta: az ISZM-rendezvényen „nem értett egy szót sem”, és nem tudja, hogy kerültek a listára a személyes adatai .

A beidézett tanúk neve megtalálható a perben szereplő MI Kulturális Egyesület, Hoppá Egyesület és XXI. Századi Kulturális Egyesület taggyűlési jegyzőkönyveiben, ezért kérdezte őket Fodor Endre tanácsvezető bíró az egyesületek működéséről.

A tíz kihallgatott tanú tagja volt korábban az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM), de a perben szereplő egyesületekről nem hallottak, és bár az ő adataik szerepelnek a taggyűlési jegyzőkönyvekben, az aláírások nem tőlük származnak.

Általában gimnáziumi éveik alatt léptek be az ISZM-be, majd néhányan az MSZP-be is, de tagságukat évekkel ezelőtt megszüntették. A tanúk a kecskeméti ISZM-tagok többségét ismerték, de a perben szereplő egyesületekről nem hallottak, azok rendezvényein, taggyűlésein nem vettek részt. Az egyik meghallgatott tanú alelnöke, majd elnöke volt a ISZM kecskeméti szervezetének, de a MI Kulturális Egyesület, a Hoppá Egyesület és a XXI. Századi Kulturális Egyesület taggyűlési jegyzőkönyvein nem az ő aláírása szerepel.

A kecskeméti ISZM egy baráti társaságként működött, tagdíjat sem kellett fizetni – vallotta a tanú, aki nem tudott válaszolni arra a bírói kérdésre, hogy az ISZM központi szervezetének lejelentették-e a tagnévsort. A taggyűlés lényegében egy baráti találkozó volt – fűzte hozzá a tanú.

Egy másik tanú elmondta: a szomszédja hívta el egy ISZM-rendezvényre, de „nem értett egy szót sem” abból, amiről ott beszéltek. Nem emlékezett arra, hogy személyes adatai hogyan kerültek a listára.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-től előzetes letartóztatásban van.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.