BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A legvalószínűbb, hogy terroristák robbantanak atombombát

A nukleáris fegyverek bevetésének legvalószínűbb forgatókönyve nem állami szereplők részvételét feltételezi. Az USA egyedül képtelen rá, hogy atombiztonságot garantáljon a világban - áll a Külkapcsolatok Tanácsa Washingtonban csütörtökön bemutatásra kerülő jelentésében.

A nukleáris fegyverek bevetésének legvalószínűbb forgatókönyve nem állami szereplők részvételét feltételezi. Az USA egyedül képtelen rá, hogy atombiztonságot garantáljon a világban – idézi a Külkapcsolatok Tanácsa Washingtonban csütörtökön bemutatásra kerülő jelentését a Népszabadság.

Eközben elmozdulást történt az ENSZ-ben: Már Oroszország is hajlik arra, hogy szankciókat is tartalmazzon az a tervezett ENSZ BT-határozat, amely elítéli Észak-Koreát hétfői, kísérleti atombomba-robbantásáért. Az ENSZ-ben Oroszországot képviselő Vitalij Csurkin szavai elmozdulást jelentenek Moszkva álláspontjában, miután az orosz fél kedden még finomabb hangú nyilatkozatot szorgalmazott Phenjannal szemben.

Észak-Korea tegnap közölte: hadüzenetnek tekinti, hogy Dél-Korea csatlakozik a tömegpusztító fegyverek elterjedését meggátló kezdeményezéshez (PSI) - közölte szerdán a kommunista ország hadserege. Phenjan a továbbiakban nem tekinti magára nézve kötelezőnek az 1953-ban, Panmindzsonban megkötött fegyverszüneti megállapodást, miután az Egyesült Államok „beléptette dél-koreai bábjait” a kezdeményezésbe.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint komolyan kell venni az észak-koreai atomrobbantást, de nem szabad atomháborúval riogatni senki” – véli Tálas Péter, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Stratégiai és Védelmi Központjának vezetője. Mint mondta, nem szabad súlyos gazdasági szankciókkal sújtani Észak-Koreát a hétfői atomrobbantás miatt, mivel a térségben súlyos humanitárius katasztrófa alakulhat ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.